Банкеръ Weekly

Общество и политика

НОЖ В ГЪРБА НА ПЕТЪР СТОЯНОВ

Ако преди месец, когато бившият президент Петър Стоянов пое ръководството на каквото е останало от партията СДС, някой беше казал, че толкова скоро своите ще му забият нож в гърба, никой нямаше да му повярва. Най-малко участниците в синята конференция, която го възкачи на лидерския партиен стол със 1245 гласа срещу само 385 за дотогавашната председателка на партията Надежда Михайлова.
Впрочем и Стоянов сякаш се погрижи това да не стане - новият лидер назначи половината от шефовете на СДС-София в новия Национален изпълнителен съвет на партията и по този начин освен че възнагради верните хора, се застрахова и срещу вътрешнопартийни проблеми в бъдеще. И все пак ударът дойде... Но не от партийната върхушка, а от младежкото СДС. И то в един изключително важен момент - изборите за кмет на София, в които сините издигнаха кандидатурата на досегашния заместник на Стефан Софиянски - Минко Герджиков.
Младежкият съюз на СДС (МСДС) заяви в декларация, че сваля политическото си доверие от Минко Герджиков. Твърдо заставаме срещу статуквото, което е в ущърб на града, декларираха младите. Според лидера им Калоян Методиев, този кандидат на СДС няма да донесе промяна на ситуацията, която е в момента, тъй като той се свързва преди всичко с корупция, безхаберие и неясна отговорност, а Столичният общински съвет (СОС) се е превърнал в аморфна маса, която няма цвят и е станала самодостатъчен организъм.
Политическите наблюдатели побързаха да определят хода като нож в гърба на Петър Стоянов. Защото младежите не просто свалиха доверието от партийния кандидат, а и подкрепиха кандидата за кмет на Демократи за силна България на Иван Костов - Светослав Гаврийски.
Конфликтът между стари и млади избуя с неочаквана сила на конференцията на 1 октомври. Тогава МСДС застанаха зад третата кандидатура за лидер на партията, тази на депутата Йордан Бакалов. Според младите, Бакалов можел да се пребори с порочния софийски модел на срастване на партията СДС и общината. Тогава, както обикновено, мнението им впечатли само медийните хроникьори, които го отбелязаха в информациите си за конференцията. Младежите обаче предвидливо изчакаха подходящия момент и напомниха за себе си.
МСДС възприема Гаврийски като надпартийна кандидатура, въпреки че той беше издигнат и подкрепен от Демократи за силна България, се казва в декларация, подписана от представители на районните организации на МСДС в столичните райони Оборище, Слатина и Триадица. Лидерът на организацията Калоян Методиев бе категоричен, че Гаврийски е шанс за дясното в София и че ДСБ не е основният политически опонент на СДС в дясното политическо пространство, а е партньор, който се е изявил като ясна и последователна опозиция. Партньорство, което и за Надежда Михайлова, и за Петър Стоянов, е невъзможно. В декларацията младежите призоваха още всички демократи да подкрепят Гаврийски, за да излезем заедно победители от битката за една по-добра София.
След настаналия смут и проведените разговори с централното ръководство на партията представителите на МСДС-София се разграничиха от личната позиция на Калоян Методиев и препотвърдиха категоричната си подкрепа за единствения десен кандидат на изборите за кмет на столицата - Минко Герджиков. Методиев бе водач на депутатската листа на ОДС в Търговище, но не успя да влезе в парламента и сега запознати свързват поведението му с намерение той да стане член на партията на Костов.
Впрочем разногласията между младежкото движение и синята партия не са от вчера. Предишният лидер на МСДС Мирослав Боршош също напусна СДС преди местни избори. През 2003 г. той подаде оставка заедно с други членове на ръководството на младежката организация и бе поканен от Любен Дилов-син да работи в щаба на Гергьовден. Сега Боршош, който е главен редактор на един от националните всекидневници и е собственик на ИНТЕРНЕТ информационен сайт, влиза заедно с Дилов-син в инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Бойко Борисов за кметския стол.
Сега историята се повтаря...

Facebook logo
Бъдете с нас и във