Банкеръ Daily

Общество и политика

НОИ ще преизчислява служебно пенсиите на работещите пенсионери

Националният осигурителен институт (НОИ) ще преизчислява служебно личните пенсии за трудова дейност на хората, които са придобили осигурителен стаж след пенсионирането си.

Вместо да подават всяка година заявление за преизчиславане, работещите пенсионери ще подават документа еднократно. Това предвиждат одобрени от правителството промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, с които се облекчава административната тежест за гражданите. С тях се предвижда възможност и за електронно връчване на разпорежданията, свързани с пенсиите.

В резултат от промените хората ще могат да посочват сметки за изплащане на отпуснатите им пенсии не само в банки, но и в други лицензирани от БНБ доставчици на платежни услуги.

Припомняме, че на 19 април депутатите приеха окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се разрешава на възрастните да избират как да се изчислява тяхната пенсия. С пускането на калкулатор за изчисляване ще се даде възможност на хората до 1 януари 2023-а да могат да избират по старата или по новата методика да бъде изчисляван индивидуалният коефициент за отпускане на пенсията им.

С други думи, новите пенсионери ще избират дали да се вземат предвид трите им най-добри години преди 1997 г., както и периодът между 1997 - 1999-а, или само това, на което са се осигурявали след 1999 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във