Банкеръ Weekly

Общество и политика

НОИ не очаква дефицит в бюджета за пенсии

Националният осигурителен институт не очаква дефицит в бюджета за пенсии, въпреки по-големия брой желаещи да се пенсионират. От началото на годината молби за това са подали два пъти повече хора в сравнение със същия период на 2013 г.

По-големият брой от желаещите да се пенсионират тази година е очакван и това е заложено в бюджета на държавното обществено осигуряване, заяви управителят на НОИ Бисер Петков пред БНР.

Предвиден е един допълнителен разход и няма никакви опасения, че това ще доведе до допълнителен дефицит, повече от планирания, увери той. Данните за първото тримесечие показват по-малък от планирания разход във фонд "Пенсии" с 25 милиона и 700 хиляди лева. В бюджета за тази година са предвидени 45.5 милиона лева повече само заради замразяването на условията за пенсиониране.

Този средногодишен брой пенсионери на база, на който е разчетен бюджета на ДОО, е 2.195 млн. лева. Не очаквам да са повече, очаквам да са в рамките на планирания средногодишен брой, смята Бисер Петков.

Той не коментира дали бюджетът на НОИ ще има възможността да поеме допълнителен разход за обезпечаването на майчинството в рамките на още шест месеца - мярка, която вчера поискаха синдикатите, но уточни, че предложението тепърва ще се обсъжда в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във