Банкеръ Daily

Общество и политика

Нивото на "Тича" вече 45%, спират водата за напояване

Нивото на водата в язовир "Тича" продължава да спада значително. По данни от 30 септември той е пълен на 45,5%. Затова се прекратява ползването му за поливни нужди, се съобщава в новия Месечен график за водите на комплексните и значими язовири в България.

От началото на пролетта досега Министерството на околната среда и водите всеки месец одобряваше водни количества за напояване, макар и в редуцирани нива, спрямо заявките на "Напоителни системи" ЕАД. 

Като причина за отказа от поливна вода през октомври се посочват ниското ниво на язовира и огромните загуби на вода по трасето.

Дава се за пример фактът, че за доставката на 9150 куб. м. вода до полетата, от язовира трябва да се източат 480 000 куб. м., което е повече от 20-дневното потребление на Търговище.   

Припомняме, че за водната криза шуменци сигнализират от 2019 г.  В селата Сушина и Ловец няколко ръкава вече са изчезнали напълно от картата на язовира. А тази година екоминистерството разпореди на ВиК - Шумен и ВиК - Търговище спешно да вземат мерки и да намерят алтернативни водоизточници.  Двете дружества трябваше максимално да ограничат ползването на вода за промишлени цели, от която пият и се мият жителите на Шумен, Велики Преслав и Търговище. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във