Банкеръ Daily

Общество и политика

Нивото на "Студена" се покачва, режимът в Перник може да бъде облекчен

ВиК-Перник отчете пореден рекорден приток от над 5200 л/сек. в язовир "Студена". Само за ден язовирът е увеличил обема си с 424 000 куб. м и към днешна дата той е над 6,5 милиона куб. м, при капацитет от над 25 милиона. Мекото време, дъждът и снегът, които валят през последните дни, благоприятстват повишаването нивото на водоема, каза кметът Станислав Владимиров.

По думите му обаче водата се изпарява бързо и нивото трябва да се следи. "За съжаление това е една от грешките на ръководни фактори в близкото минало, които не са го наблюдавали достатъчно прецизно. Ако това е правено, нямаше да изпаднем в тази ситуация", уточни Владимиров.

Очаква се отговор от екоминистерството по искането на местното ВиК дружество за увеличаване на потреблението заради грипната епидемия и установените първи случаи на коронавирус у нас. Ако ресорното министерство разреши, временно действащият сега режим ще бъде облекчен, като вода няма да има само нощем. Евентуалната промяна на режима ще бъде в сила докато епидемиологичната обстановка не се успокои.

Междувременно стана ясно, че започват тестовете на новия водопровод към Перник. Чрез него градът ще получава вода през водопровода на София. Изграждането на новата тръба до Перник отне малко повече от месец. Ако всичко бъде наред, жителите на миньорския град ще имат вода в края на следващата седмица.

Новият водопровод ще снабди перничани с вода от язовир „Белмекен“, през „Бели Искър“ и водопреносната мрежа на столицата. Трасето е 13.5 км – от Мало Бучино до квартал “Мошино”. Стойността на проекта е до 27 млн. лв., а тръбите, които са поръчани от Испания са над 5 млн. лв. Прогнозата беше за изграждане за около 40 дни. Първата копка беше на 1 февруари. 

Перник е на воден режим от 18 ноември 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във