Банкеръ Daily

Общество и политика

"Ню Йорк таймс": Няколко олигарси контролират медиите в България

Няколко олигарси, между които депутатът от ДПС Делян Пеевски, контролират медиите в България. Това пише авторитетният в. "Ню Йорк таймс" в статия, посветена на медиите в Източна Европа.

"Нова българска медийна група" на депутата от ДПС Делян Пеевски е привидно управлявана от майка му, макар противниците му да твърдят, че той държи истинската власт, е тясно свързана с правителства, контролирани от няколко партии, пише изданието.

България редовно е поставяна на последно място сред държавите от Европейския съюз в индекса за свободата на медиите по света, припомня вестникът.

В статията "Ню Йорк таймс" пише, че тези тенденции предизвикват сериозна тревога сред журналистите - и не само сред тях, за свободата на словото. Те повдигат и въпроси за напредъка към западните стандарти на демокрацията и свободата на словото 25 години след падането на Берлинската стена

Както в Русия, расте безпокойството от съсредоточаване на власт в ръцете на хора, успели да се сдобият с богатство и политически позиции, а сега разширяващи влиянието си към медиите, посочва американското издание.

В Словакия германска медийна компания продаде значителен дял от последния сериозен независим вестник в страната на разполагаща със стабилни връзки инвестиционна група, която беше обект на разследване.

В Чехия селскостопанският магнат Андрей Бабиш не само притежава най-голямото издателство в страната и няколко важни медийни организации, но е и министър на финансите.

В Латвия неясни закони за разкриване на тайни скриваха кой контролира голяма част от медиите, докато разследване за корупция срещу един от най-богатите местни бизнесмени не разкри, че той и други двама олигарси са били основни собственици.

В Унгария, наред с явната държавна собственост върху много от медиите, значителен контрол в тази област имат приближени хора на министър-председателя Виктор Орбан.

В Румъния водещата телевизия "Антена 3" е само част от огромната медийна империя на милиардера Дан Войкулеску, основател на Консервативната партия. През август бизнесменът беше осъден на 10 години затвор по обвинения в пране на пари.

През 90-те години на 20 век - след падането на комунизма - повечето медии в Източна Европа бяха явна държавна собственост или напълно зависими от държавните реклами. Когато впоследствие чуждестранни собственици - главно от Германия, Швеция, Швейцария и САЩ - купиха вестници, списания, телевизии и радиа в региона, журналистите установиха, че далечните собственици не се интересуват от местната политика. Това беше облекчение за известно време. Но след като икономиката потъна през 2008 г., повечето чуждестранни собственици решиха да се съсредоточат върху своите основни бизнес дейности у дома и обявиха за продажба медийните си компании в Централна и Източна Европа, от което се възползваха могъщи местни интереси, отбелязва изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във