Банкеръ Daily

Общество и политика

Нито един коледен базар у нас с лиценз за музика

От "Музикаутор" алармират, че нито един от коледните базари, открити в София и в другите градове в страната, имат сключени договори за уреждане на авторските права за музиката и не са заплатили възнаграждения за авторите.

По този повод организацията на композитори и автори "Музикаутор" е изпратила сигнал до Министерството на културата, с който иска базарите да бъдат проверени и при установени нарушения да бъдат съставени актове на организаторите, които ощетяват авторите на музика.

Специално сигналите са за „Немски Коледен Базар София“ и „Коледен Базар Капана“.

Столична община е информирана от "Музикаутор", че на нейна територия се организират събития, които не са си платили музикалния лиценз. В същото време музиката, която звучи на коледните базари, е сред основните фактори, гарантиращи коледно настроение на посетителите, а оттам и оборот на търговците.

По думите на изпълнителния директор на "Музикаутор" Иван Димитров коледен базар с до 2000 посетители на ден има за задължение да плати дневна ставка от 75 лева и е цинично да не го прави.

В Германия, например, е практически невъзможно да се организира подобно мероприятие, без да са уредени правата за музика, подчертават от "Музикаутор". Ето защо те са изпратили сигнал и до посолството на Федерална република Германия, като са информирали неговите представители за ситуацията с „Немски Коледен Базар София“.

В сигнала е отчетена ролята на немския пазар като форма на културен обмен, но се подчертава, че трябва да се цени и интелектуалната собственост.

От "Музикаутор" подчертават, че масовото неглижиране на уреждането на авторските права за събития с музика е проблем, който е крайно време да бъде решен. Ето защо те ще търсят по-сериозни законодателни мерки, с които да предотвратят бъдещи порочни практики.

Facebook logo
Бъдете с нас и във