Банкеръ Daily

Общество и политика

Ниското доверие в институциите пречи на борбата с мръсния въздух

Четвърта среща с граждани и експерти за качеството на въздуха проведе омбудсманът Мая Манолова днес. На продължилото над 2 часа обсъждане бяха представени реализираните мерки след последната подобна среща, състояла се през април. 

Повечето от институциите са подели инициативи и подготвят наредби за справяне с проблема, но конкретни мерки и резултати все още липсват, стана ясно от дискусията 

"За нас е много важна стъпка фактът, че институциите признават проблема – нещото, за което се борим в последните три години", каза Десислава Малинова, живееща в столичния квартал "Красна поляна", където системното горене на битови отпадъци е една от основните причини за високите нива на замърсяване на въздуха.

Едно от нещата, които гражданите са поискали, е от Здравното министерство да получат информация по отношение на здравния статус на живущите около проблемните зони с мръсен въздух в цялата страна.

Ниското доверие в институциите и недостатъчно ангажираната роля на гражданите в опазването на околната среда са някои от пречките за прилагане на навременни и ефективни мерки, заключиха участниците в обсъждането.             

Следващата дискусия по темата в институцията на омбудсмана е предвидена за 9 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във