Банкеръ Daily

Общество и политика

Ниска облачност попречила на самолетите да участват в парада

Проблемът с вчерашното неявяване на авиацията на площада беше главно ниската облачност в района на Вакарел, обясни в пред Нова телевизия о.р. ген.-майор Съби Събев, председател на Съюза на офицерите от резерва.

По думите му самолетите, които са излитали от Долна Митрополия, е трябвало да пробият облаците на Вакарел, да се построят в боен ред, да изравнят скоростите и да преминат през площада.

„Много ниската облачност във Вакарел не позволи това да стане. Това е самолет, който се движи със 100 метра в секунда, една малка грешка заради облачността, представяте си до какво може да доведе", обясни ген. Събев. Според него обаче в реална бойна ситуация оръжията могат да се запуснат от по-голяма височина и съответно да поразят целите.

Според ген. Събев способностите на авиацията се оценяват в реални военни действия.

„За съжаление нашата авиация не е оборудвана по съвременните изисквания за военни действия, по изискванията на НАТО. Това недофинансиране на отбраната даде своите резултати, които ги виждаме днес", заяви той.

Според проф. Божидар Димитров самолетите МИГ 21 са били внесени, когато той самият е бил войник в Граф Игнатиево. МИГ 25 и МИГ 29, които е трябвало да прелетят вчера над София, са закупени по-късно.

„Направено е заради сигурността на хората, които бяха по улиците на София. За да го видим самолета, той трябваше да се спусне на много ниска височина. Но за четвърт от секундата самолетът можеше да заоре на жълтите павета, където имаше много хора", коментира Божидар Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във