Банкеръ Daily

Националното сдружение на личните лекари:

Нищожното количество ваксини ни изхвърля от процеса на имунизация

"За нас е неприемливо в условията на общ дефицит към момента да се премълчава възможността общопрактикуващите лекари да ваксинират всеки заявил желание, като за това се посочват само "пунктовете". Това създава впечатление за опит за приоритизиране и създаване на напрежение между двете структури. На последното общопрактикуващите лекари няма да се поддадат и ще бъдем, както винаги, коректни спрямо колегите си". Това се казва в писмо на джипитата, качено на сайта Националното сдружение на личните лекари.

Оттам намират за странно писмото на здравния министър от петък (26 февруари), в което той се обръща към тях "по повод на постъпващите в Министерство на здравеопазването сигнали за отказ на общопрактикуващи лекари да участват в имунизационната кампания срещу COVID-19".

В тази връзка личните лекари заявяват, че те са "за" и участват активно и ефективно, доколкото им се дава възможност, в кампанията по масова ваксинопрофилактика.

"Възможно е да има и подобни случаи на отказ, но коректността изисква и настояваме да получим списък с броя и конкретните имена на тези колеги, за да проверим всеки един и потърсим решение на проблема, тъй като причините могат да са различни", заявява д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. По думите му, изброените в писмото им проблеми - като нищожните количества ваксина, осигурена за личните лекари, която на практика ги изхвърля от процеса на ваксинация, начина на предоставянето и неясната логика на разпределение и др., имат демотивиращ ефект за джипитата.

"Изключително демотивиращо за колегите е да виждат как, докато чакат на опашка, се предоставят голям брой флакони за други места за ваксиниране, а след това на тях им се отказва поради изчерпване или се отпуска по 1 флакон. Това са реалностите", казват личните лекари. "Считаме обаче, че е по-важно да бъдат подпомогнати мнозинството от общопрактикуващите лекари, които са готови и участват в процеса на масова ваксинация (за справка, колегите, които и в днешния ден (неделя, 28 февруари) се редиха на опашка в София, за да получат ваксини), отколкото да се акцентира на малцината, които създават някакъв проблем, който на фона на общата мобилизация на общопрактикуващите лекари, на пунктовете и мобилните екипи, едва ли ще компрометира процеса", казват те.

Джипитата предлагат приоритетно да бъдат доставяни ваксини за осигуряване на имунизацията на подадените от тях списъци от хора. А вместо да се губи време в чакане на опашка за ваксини, да се пусне в действие доставката на ваксини до практиките, каквато логистика бе обещана.

От 900 лични лекари в София само 200 са получили ваксини. Това съобщи пред БНТ д-р Захаринка Вълканова, общопрактикуващ лекар в пловдивското село Крумово. Днес за първи път тя би трябвало да получи 10 дози от ваксината на "Астра Зенека", въпреки че вече е ходила поне 7-8 пъти до местното РЗИ, а при нея за имунизация срещу коронавирус са се записали 250 души.

Именно заради липсата на ваксини за джипитата Сдружението на общопрактикуващите лекари настоява за ново, по-добро разпределение на количествата ваксини между личните лекари и имунизационните пунктове. Оттам са подготвили писмо с препоръки до Министерството на здравеопазването, което смятат да връчат на министър Костадин Ангелов днес, посочи Вълканова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във