Банкеръ Daily

Ловчанският митрополит Гавриил:

Нищо политическо няма в решението ни за Македонската църква

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил обясни пред БНР, че решението на Светия Синод на БПЦ да признае каноническия статут на Македонската църква е взето след предложението на Сръбската църква. Той е бил потърсен за коментар след изказването на президента на РСМ Стево Пендаровски.

"На македонския президент не му е направило впечатление с каква радост и любов приемаме това, че е снета схизмата, а това, че сме написали нещо, което самата Сръбска църква го предлага – да има диалог за уточняване на името. Самият сръбски патриарх го пише това нещо и той не ги нарича с никакво име. Това е истината. Нищо политическо не е имало в нашето решение", каза митрополитът.

По-рано днес северномакедонският президент Стево Пендаровски коментира съобщението на Българската православна църква, че признава Православната църква на Северна Македония в канонично единство, но ще реши за името ѝ по-късно.

"Днес видях решението на БПЦ, че признават църквата на Северна Македония. Представете си: Казват, че признават църквата в Северна Македония, а за името ѝ ще мислят допълнително. Кои сте вие, за да го мислите", заяви Пендаровски.

Вчера Светият Синод на Българската православна църква е разгледал писмото на Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий относно каноническия статут на Православната църква на Северна Македония.

Българската православна църква - Българска патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония, съобщиха от Св. Синод.

Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан, се казва в решението на Св. Синод на БПЦ, което е взето в пълен състав.

На 5 юни сръбският патриарх Порфирий връчи на архиепископа на Македонската православна църква Стефан, томос, с който признава нейната независимост от Сръбската православна църква. Това стана в Съборния храм в Белград "Свети Сава".

По време на предаването на томоса бе отслужена и архиерейска литургия, в която участваха македонски и сръбски владици.

"Днес по божията воля имам възможност да увенчаем съществуващото помежду ни единство. Това единство бе нарушено в един период, но МПЦ, Охридската архиепископия има необходимите условия, но и необходимост да се организира като автокефална църква. Днес официално съобщаваме за издаването на документ, който е известен като томос", каза сръбският патриарх и подчерта: "Сега ще трябва да си изберете и името на църквата".

"Църквата не трябва да се използва като оръжие. Тя не е оръжие за постигането на други цели", каза още сръбският патриарх.

Facebook logo
Бъдете с нас и във