Банкеръ Daily

Борисов се видя първи със Зоран Заев:

Нищо няма да излезе от днешната ви среща със служебния кабинет

Служебният премиер Стефан Янев ще се срещне с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в Министерския съвет. Очаква се двамата правителствени ръководители да проведат разговор на четири очи, последван от пленарно заседание на двете делегации.

Изненадващо обаче бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се включи на живо във Фейсбук рано сутринта. От видеото се видя, че Борисов е посрещнал делегацията на Заев в партийната си централа. На срещата присъстват и други членове на ГЕРБ, както и бившият външен министър Екатерина Захариева.

Експремиерът настройваше предварително Заев за срещата му със служебния премиер и президента Румен Радев и се опитваше да попари очакванията на македонския премиер за напредък по пътя на Северна Македония към Европейския съюз. Лидерът на ГЕРБ през цялото време критикуваше най-вече Румен Радев. "Ще имате много срещи днес. Аз съм убеден, особено за Радев, че ще ви кажат, че без парламент, не може да се върши работа. Нищо няма да излезе от днешната ви среща. Знам какво ще ви кажат. Ще прехвърли (Радев - бел. ред)  отново, както навремето с "Грипен"-ите, към парламента. Сегашното служебно правителство има всички права и може да преговаря с вас. Нов договор, ако нашият не им хареса. Но те ще избягат от отговорност, както винаги правят. В същото време лъжат евроатлантическите ни партньори, че са "за" Северна Македония е Европейския съюз", заяви Борисов.

Според него целта на сегашното правителство е да мине инициативата "Три морета", за да могат "да дойдат по-високи гости от Америка". Той предложи на Заев младежките организации на неговата партия и на ГЕРБ да направят съвместно събитие, "за да не се мразят в бъдеще".

"Аз считам, че ако не намерим решение, като две държави, две нации, два народа, поколения българи и македонци ще се мразят. Ще направим така, че няма да ни трябват инфраструктурни проекти, защото никой няма да може да премине по тях. А те са толкова важни", каза председателят на ГЕРБ с нравоучителен тон.

Въпреки пресилената от страна на лидера на ГЕРБ демонстрация на топли отношения, именно правителството на Борисов блокира Северна Македония за начало на преговори за членство в ЕС, след като не одобри преговорната рамка на западните ни съседи. 

Акцент по време на срещата между Стефан Янев и Зоран Заев в четвъртък ще е задълбочаването на двустранния политически диалог и разширяването на партньорството в редица сфери. Фокус на разговорите ще бъде и перспективата за постигането на реален напредък в процеса на европейска интеграция от страна на Република Северна Македония.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във