Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова за здравеопазването: Ако нямаш пари и връзки, си обречен

БСП иска оставката на правителството на Бойко Борисов заради  погрома на здравеопазването в България. Това каза председателката на левицата Корнелия Нинова в началото на дебатите по третия вот на недоверие към кабинета, иницииран от социалистите. 

Нинова посочи, че Борисов управлява България в последните десет и в това време той е сменил 9 ресорни министри, почти по министър на година и 8 управители на Националната здравноосигуретелна каса. "Резултатът е, че парите за здравеопазване в този период се увеличават непрекъснато и днес достигат 9 млрд. лева. Уважаеми българи, плащате от джоба си т.е. нарушено е вашето основно, гарантирано от Конституцията право за безплатно здравеопазване. Плащате за избор на екип, за медицински изделия, за консумативи над масата и под масата", подчерта червената лидерка. 

По думите й народът плаща за избор на екип, за медицински изделия, за консумативи над масата и под масата. В резултат на това управление здравеопазването вече не гарантирало достъпност, както е по Конституцията, а 80% от болниците са в три големи града.

"Една родилка трябва да пътува от Свищов до Велико Търново. Общинските болници фалират, те дължат около 500 млн. лв.  Пред затваряне са болниците във Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора, Чирпан, Нова Загора, Девин и други, но до тях и в дворовете на областните болници изникват печеливши частни структури", подчерта Корнелия Нинова. 

"Уважаеми управляващи, за 10 години докарахте системата до там, че "достъпност" и "безплатност" трябва да замените с "връзки" и с "пари", ако нямаш едно от двете или и двете едновременно, си обречен“, заяви още лидерът на БСП.

Нинова разкритикува лекарствена политика на кабинета, посочвайки, че евтините лекарства се изнасяли навън и предложи диференцирано ДДС за лекарствените продукти от 5 процента.

Председателката на БСП призова "Обединени патриоти" да подкрепят тезата на своя парламентарен шеф Волен Сидеров, че болниците не трябва да са частни дружества.

"Искаме ви оставката и за това, че принудени от такава система, лекарите бягат от България, напускат, а положението с медицинските сестри е направо катастрофално. За това, че липсва всякаква профилактика, която да предотврати тежките заболявания. За това, че изоставихте проблемите в спешната помощ, забавихте ключови процедури като регионална здравна инфраструктура“, каза още Нинова.

Тя изтъкна, че третото правителството на Бойко Борисов не връща 1.5 млрд. лв. от здравните осигуровки на българските граждани, взети от първото му правителство въпреки решенията на Конституционния съд още тогава.

"Правителството на Бойко Борисов не плаща пълен размер на здравните осигуровки на деца, пенсионери, държавни служители, което е задължено да се прави по закон. Заради това в НЗОК има 1.2 млрд. лв. по-малко, защото правителството е най-неизправния платец в държавата към здравната система“, допълни лидерът на БСП.

Според нея министърът и правителството не са изпълнили решението на Народното събрание за секторни реформи в здравеопазването. 

"Вие представихте проект, в който няма секторни реформи, има единствено механизъм за увеличаване на приходите в НЗОК и правителството го вижда чрез допълнително натоварване на българските граждани с още плащания. Вместо правителството да плати дължимите 1.5 млрд. лв. от парите на хората, ги задължавате да плащат още веднъж“, заяви също така Корнелия Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във