Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Възможността е в третия мандат

"Ще изчакаме втория мандат, доколкото разбрахме от г-н Борисов, той няма да се реализира, естествено ние няма да подкрепим. Възможността е в третия мандат", каза председателят на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БНТ.

"Това е кризисна ситуация, но се надявам да проявим разум. Избори на прага на зимата с ковид криза, липса бюджет, икономическа и социална криза, ще е голямо изпитание", уточни тя.

От БСП са готови на разговори, ако третият мандат не отиде при тях. Нинова призова да не се гадае къде ще отиде мандатът.

"Ще обсъдим и ковид мерките и мигрантската вълна, важно е, но много е по важно да се състави редовен парламент", заяви Нинова.

Призоваваме от доста време насам за разумност и диалогичност, за разделение на институциите и властите, всеки да си гледа своята компетентност и работа, защото пред България предстоят наистина много тежки изпитания. Това каза в "Денят започва" Филип Попов от "БСП за България".

Според него основните проблеми пред страната в момента са нивото на заразени заради новата ковид вълна, бежанският натиск във връзка със случващото се в Афганистан и повишаването на цената на електричеството. По думите на Попов сме изправени се пред много тежка есен и зима.

"Изходът от политическата криза би бил един редовен кабинет. За да се стигне до него, е необходима диалогичност, държавническо мислене и поемане на отговорност пред българските граждани", заяви Филип Попов.

Той подчерта, че от БСП никога не са се намесвали в компетентността на други институции, включително и на Президентството.

Причините са много и те не са заложени само в служебния кабинет, само че министър-председателят каза, че следва да има парламент, за да се направи промяна в Закона за енергетиката и цените да тръгнат надолу. В момента обаче се намираме в политическа криза и това няма как да стане, смята Попов.

"Трябва да се разберем по няколко приоритета, които са за държавата, да дадем срок на това редовно правителство, което да изпълни тези няколко приоритета с адекватни мерки предвид предизвикателствата, които предстоят", допълни той.

Попов каза, че служебното правителство е с вързани ръце, тъй като в актуализацията на бюджета част от парите идват по Плана за възстановяване и устойчивост, който още не е внесен в Брюксел. От друга страна, служебното правителство отказва да го внесе, а редовното иска да го преработва.

"Трябва да има политическа воля, за да може този парламент да съществува, да работи, за да направи всичко е необходимо да се посрещнат тези предизвикателства", заключи той.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във