Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Връщаме се на масата на преговорите

Приоритетите, които изложи Кирил Петков, съвпадат с част от нашите приоритети. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на ПГ на БСП за България" Корнелия Нинова.

"Започваме да преговаряме за политики, които този път да бъдат разписани, с ясни отговорности, с ясни срокове за свършване на тези задачи. Връщаме се на масата на преговорите. Ще даваме постоянно информация какъв е резултатът от тези преговори", заяви тя. Това стана след като премиерът в оставка Кирил Петков предложи за министър-председател на ново правителство на ПП Асен Василев.

Попитана за различията между БСП и "Продължаваме промяната" в областта на отношенията на България с Русия, лидерът на БСП посочи: "Очевидно е, че с ПП, ДБ и ИТН имаме различни приоритети, но това което ни събра, е желанието ни да променим досегашния модел. Призовавам ги, ако искаме сигурност и стабилност за България, да се съсредоточим върху общите неща".

По-рано в реч пред пленарната зала в парламента Корнелия Нинова заяви: "Да дадем крачка назад! Да не гоним руските дипломати!"

Тя предложи следното: 

1. Кирил Петков да излезе веднага и да заяви, че няма да се кандидатира за премиер.

2. Преди да го направи, незабавно да уволни зам. министъра, който е подписал нотата за изгонването на руските дипломати.

3. Президентът да уволни шефа на ДАНС, който е приел премиерът устно да му нарежда да изготвя списъци за изгонване на руски граждани.

4. Парламентът да вземе решение и на нареди на министъра на външните работи да отмени тази нота, с която са изгонени руските граждани. Да се направи точен преглед за колко от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота за тях, но останалите - да бъдат извадени от нотата за експулсиране.

"Така ще възстановим върховенството на българското и международно права и ще въстановим справедливостта и ще преодолеем огромната пропаст, към която се движим", заяви лидерът на БСП и министър в оставка Корнелия Нинова.

Тя настоя това да стане в оставащите минути до изтичането на ултиматума на Москва, която заплаши със закриване на дипломатическото представителство в България и скъсване на отношенията между двете държави.

„Ще се подредим до Папуа Нова Гвинея и Суринам със закриването на посолството на Русия. Само те и Грузия, и Украйна са закрили скъсали дипломатическите си отношения с Москва. Не ми говорете, че това е слугинаж на Путин, това е българският национален интерес“, допълни Нинова.

Нинова направи обширен преглед на ситуацията през 2018 г. след случая "Скрипал", когато България отказа да гони руски дипломати в разрез с действията на страните от Европейския съюз. Тя подчерта, че въпреки силния натиск от страна на тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов, тогава е бил защитен националният интерес, като подчерта, че това е станало с нейното участие като лидер на най-голямата опозиционна партия. Допълни, че е много изненадана от днешната "ястребска" позиция на ГЕРБ в подкрепа на експулсирането.

В 12.00 часа изтича срокът, който руският посланик в София Елеонора Митрофанова даде снощи на България за оттегли нотата за изгонване на 70 дипломати и служители. Тя заплаши със закриване на посолството и скъсване на дипломатическите отношения.

"В последните 48 часа вместо да търсим решение за изход от кризата всички си прехвърляме горещия картоф. Съветът по национална сигурност бил информиран, но няма решение. Министрите са информирани, но няма решение. Народното събрание изслушва различни лица, но няма решение. Ако се беше стигнало до вземане на институционално решение - това е друго. Но изведнъж се оказва, че всички са били информирани, но никой не е вземал решение. Няма невинни, всички сме виновни", заяви в парламента вицепремиерът Корнелия Нинова.

По думите ѝ днес България е изправена пред проблем, защото след 2 часа може да е пред хипотезата - скъсване на дипломатическите отношения с Русия.

"И, ако се спрат доставките, може да се изправим пред криза. Загубихме време в почивки, в процедури. Трябва да разискваме големия проблем", допълни Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отсече, че премиерът в оставка Кирил Петков вече не може и да си помисля да е министър-председател. Причината за това е решението за изгонването на 70 руски дипломати.

 "Позицията на БСП по въпроса е ясна от два дни", припомни тя от парламентарната трибуна, след като депутатът от ДПС Йордан Цонев я призова да не подкрепя правителство като настоящето.

"Това правителство падна и е в оставка", припомни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във