Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Управляващите предлагат не борба с корупцията, а прикриване на корупцията

Изслушах целия дебат по тема корупция и борба с това явление- този дебат изглежда странно. Очевидно управляващите на са узрели за мисълта, че корупцията е до такава степен разпространена в българското общество, че вече е заплаха за националната сигурност. Трябва малко да свалим партийните противоборства и да намерим начин общо да се преборим с този проблем. Отново ГЕРБ доведоха дебата до: нашият закон е единственият възможен и най-добър, и този на БСП не става. Стигнаха и до това равнище- да ги мерят по страници и грамаж. Не е това истинският дебат за корупцията. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинов при разглеждането на първо четене на антикорупционния закон, изготвен от правителството. 

"Ще ви кажа и защо е много странен. През март 2015 година, правителството на „Борисов-2“ прие Национална стратегия за превенция и противодействието на корупцията в Република България 2015-2020 година. Много добър документ, много смислен и много съдържателен и той тогава получи нашата подкрепа. Тогава всички постигнахме съгласие, че трябва да го изпълняваме. В този документ какво пише по двата въпроса, по които спорим. Над подписа на г-н Борисов стои следното: „противодействието на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, страда от липса на обособена структура, с ясен фокус на работа върху разследването на корупционни престъпления на лица, заемащи висши длъжности“. Тук се казва, че ни липсва обособена структура, която да разследва. Подпис: Бойко Борисов. И БСП в своя закон предлага обособена структура, която да разследва. ГЕРБ го отхвърлят – не ставало и било противоконституционно. На второ място в стратегията, над подписа на г-н Борисов пише: „необходимо е да се създаде такава антикорупционна система, която да гарантира, че усилията на органите за противодействие на корупцията няма да зависят от проверяваните и разследваните лица“., заяви Нинова. 

Тя подчерта, че и БСП предлага в своя закон такава система, която да гарантира, че тези хора, които ще работят в този орган, няма да зависят от нас.

"ГЕРБ предлагат ние, народните представители, да излъчим хората, които ще ни проверяват т.е. да зависят от нас. Не ви ли изглежда много странно, че БСП, в изпълнение на стратегия на ГЕРБ, внася законопроект, който я следва дума по дума. И ГЕРБ, които тогава са подкрепили тази стратегия на премиера си, днес пламенно разбиват този законопроект на пух и прах. Що за поведение е това? Най-малкото не е последователно. Но според мен има и нещо по-голямо. Когато се пишат такива документи за пред Брюксел и преди доклад, те са много красиви, напудрени и показват политическа воля за борба с корупцията. Когато обаче нещата опрат до истинската борба с корупцията, тези документи се отричат от собствените им автори, но още по-интересно тук е, че опозицията предлага техния документ да бъде изпълнен, а авторите го отхвърлят. За нас изводът е един – ГЕРБ искат борба с корупцията само на хартия. Когато стане въпрос за реална такава, бягат от тази борба. Законопроектът на управляващите не е борба с корупцията, а прикриване на корупцията", допълни Корнелия Нинова.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във