Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Управляващите не говорят за политки, а за плочките в НДК

До края на лятната сесия това трябва да е готова позицията ни по Председателството на Съвета на Европа. Всичко е подготвено още от Деница Златева и само трябва да се реши. През есента е късно. В момента управляващите не предлагат политики, обсъждат се плочките в НДК. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

"Бойко Борисов предложи в Европа да има обща отбрана. Експерти изразиха други мнения предвид това, че сме членки на НАТО. Затова предлагаме – дебатите по сигурността да се водят в НС, защото сме парламентарна република и да обсъдим, да решим проблемите там", посочи Нинова и изрази очакване кабинетът Борисов – 3 да формулира политическите си приоритети.

По темата за България и Балканите и по-специално Западните Балкани по време на Председателството, Нинова заяви, че „ние им гарантираме перспектива за интеграция в ЕС. Ние трябва да водим с тях разговори за условията за членството им и за подкрепа по присъединяването им“.

По повод обявената вчера промяна по отношение на Дъблинското споразумение, за което еврочиновниците признаха, че не действа и трябва да се промени, Нинова коментира, че БСП отдавна алармира, че Дъблинското споразумение не работи. Сега промяната е да се въведат квоти за бежанците, а ако не се изпълняват, Европа плаши че ще спира фондове, посочи Нинова. Чакаме Борисов да се върне и да каже каква ще е позицията на правителството, подчерта тя като напомни, че Европа отпусна 160 млн. евро, а една година по-късно няма нито един лев използван за българска сигурност. „И вчера чухме, че Полша и България не са използвали средствата за сигурност и бежанци. Виждате по границата тези 21 км не са готови“, каза още партийният лидер.

„Всички се съгласихме, че в сферата на отбраната най-важни са хората. На КСНС стана ясно, че в МВР искат 1000 души, в МО – 5000“, каза още тя. Финансовият министър обаче не смятал да отпусне 30 млн. за подсигуряване на сектор сигурност. Тя препоръча, че по-добре е да се каже истината на хората – да се поставят проблемите и да са се обясни какво може да се случи сега и какво занапред – да се каже има проблем, ще се реши така. В противен случай хората ще продължат да нямат доверие в политиците, уточни Нинова. След проблемите по границата, тя посочи, че битовата престъпност е вторият проблем пред политиците. „Битовата престъпност обаче няма решение в политиките на това правителство. Няма да бъдат изпратени полицаи в малките населени места, това се оказа предизборна лъжа“, обвини председателят на БСП.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във