Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Управление с плаващи мнозинства е неустойчиво

"Като първа стъпка ще отговорим на поканата за разговори на "Има такъв народ" утре, където ще видим какво ще предложат, тъй като те са водещата сила, те са домакина и са ни поканили на тази среща. В неделя ще обсъдим в Националния съвет нашите приоритети и мандата, с които ще продължим разговорите. Доколкото разбрах при президента, те са изразили желание след нашите срещи да започнат и експертни групи да работят по приоритети, по програми, така че това ще бъде един по-дълъг процес. Дори президентът, както чухте, заяви че няма да бърза с първия мандат и ще даде възможност много сериозно да проведем тези разговори. Всичко предстои. Ще има, разбира се, неща които ние ще предложим и от които няма да отстъпим, но оставете това за неделя." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след консултациите за съставяне на кабинет при президента Румен Радев.

Приватизацията на Българската банка за развитие и идеите за концесии на пътища биха били червени линии, подсказа Нинова. "Това, което сме казали, остава и няма да се промени. Приватизацията на единствената държавна банка и концесии на пътища противоречи на нашите идеологически разбирания. Това е крайно неолиберален модел", каза още Нинова. "Вярваме, че след като говорим за приоритети, ще говорим за личности. Доколкото от „Има такъв народ“ подадоха такава информация, първо ще говорим по политики, а след това, евентуално, по евентуалните им кандидати за министри и премиер. Както знаете, заявихме готовност, ако президентът реши да ни връчи третия мандат, да представим кабинет, така че бъдете сигурни, че имаме кадри", добави тя.

Лидерът на социалистите нарече управление с плаващи мнозинства „неустойчиво“ и поясни: "Особено на прага на приемане на бюджет, където всяка политическа сила вижда основно представяне на своите политики и където ние очевидно имаме различия. Неустойчиво е. Скоро ще бъдем изправени пред предизвикателството да приемем бюджет или актуализация на бюджета, за което също говорихме с президента."

Нинова отново подчерта, че БСП не е партия на статуквото: "От първия ден след изборите ние твърдим, че не сме партия на статуквото и че абсолютно неправилно бяхме сложени в обща група с досега управляващите. И сме давали и доказателства за това и за поведението ни в последните 4 години. Добре е, че „Има такъв народ“ осъзнаха това. По същество цялото ни поведение в последните 4 години говори за това, че ние се борихме срещу статуквото и модела и се радваме, ако най-накрая сме получили това признание."

Корнелия Нинова е категорична, че трябва да се направи всичко възможно за съставяне на кабинет, тъй като трети избори  за годината биха били "изключително тежки, на прага на зимата и без План за възстановяване и устойчивост".

Facebook logo
Бъдете с нас и във