Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Убедени сме, че трябва да има редовно правителство

Убедени сме, че трябва да има редовно правителство и да не се разпуска парламентът. Ако направим трети избори през есента в COVID криза, това означава ниска избирателна активност, а оттам и ниска легитимност на органите, които ще избираме. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя изброи няколко риска, пред които е изправена държавата ни. „Социален, заради увеличаващите се цени на всичко; здравен - заради задаващата се нова COVID вълна; икономически, защото икономиката може да бъде изправена пред нови предизвикателства; задава се мигрантски натиск; трябва да имаме актуализация на бюджета и нов за следващата година; Планът за възстановяване също трябва да бъде предаден”, посочи тя.

И допълни: „Служебният кабинет се върши работата перфектно, хората го харесват. Той обаче не може да свърши всички тези неща”.

Лидерът на БСП заяви, че преговорите с „Има такъв народ” продължават.

„Според нас е важно ИТН да постигне договореност с „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Трите така наречени „партии на протеста” се движеха в пакет като партиите на промяната. Какво стана между тях – те си знаят. Ние отговаряме за политиката на БСП. Аз обаче съм изненадана от факта, че в политическия документ, който разглеждаме, са отразени техните искания в пълна степен”, посочи Нинова пред NOVA телевизия.

Тя даде за пример предложението на „Демократична България” за промяна на структурата и състава на ВСС, което присъства в документа. „Това, за което се борихме за промяна на модела го има. На „Изправи се БГ! Ние идваме!“ почти цялата програма също я има. Т.е по важното те са се разбрали. Очевидно имат някакви други проблеми помежду си. Не е наша работа какви са, но трябва да се изчистят”, категорична бе тя.

Днес изтича конституционният срок, в който „Има такъв народ“ трябва да върне изпълненият мандат на президента - тоест да предложи на президента състав на правителство или да върне празна папката с първия проучвателен мандат на държавния глава. Междувременно в парламента продължават преговорите в търсене на подкрепа за оповестения проектокабинет с премиер Пламен Николов.

Консултации вчера имаше само с представители на БСП. Днес разговорите с тях продължават. Отделните формации в коалициите „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ са насрочили за днес и през уикенда заседания, за да решават дали да дадат подкрепа за проектокабинета с мандат на „Има такъв народ“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във