Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова срещу „старите муцуни”: нокаут в първия рунд

S 250 96887d89 648b 4a16 9678 36a09d98a028
S 250 641cde28 52ab 468f 8448 206729889c49
S 250 999ae45b 04e3 4aee ae79 92ed9ad1df6a
S 250 f0d81cc2 a170 44d0 aac7 d4106cb97442

Конгресът свърши преди да е започнал. Така обобщи случващото се в зала 1 на НДК червен анализатор, присъстващ на форума на БСП. Корнелия Нинова се отказа от намерението да депозира оставката си пред конгреса с думите: „Аз създадох този хаос и аз ще подредя нещата”. И въпреки имиджовите щети, които ще претърпи. Последваха бурни аплодисменти, като преди това няколко местни структури я призоваха да оттегли оставката си.

Така, на практика т. нар. вътрешнопартийна опозиция на лидерката беше нокаутирана. А според мненията на някои делегати „петата колона” на Бойко Борисов в БСП е претърпяла провал с гръм и трясък. Според други – „мишоците” на Станишев и Гергов са били смачкани и са се изпокрили.

Първа точка на форума беше представянето и обсъждането на политически доклад за резултатите на БСП на неотдавнашните избори за членове на Европейски парламент. Но преди това беше дадена възможност за предложения от залата по предварителния дневен ред. Тогава именно се чуха призивите Нинова да оттегли оставката си, както и настоявания от представители на вътрешната опозиция, в лицето на Димитър Дъбов и Чавдар Георгиев, да се гласува и промяна в устава, която да върне стария ред за избиране на председател – на конгрес, а не пряко от партията.

След няколко изказвания в едната и другата посока се стигна и до лични нападки между Георги Свиленски и Димитър Дъбов. Последва предложение за край на дебата. Но преди то да бъде подложено на гласуване от водещата заседанието Деница Златева, думата взе Корнелия Нинова и предупреди, че няма да спази регламента от 5 минути за изказване.

Тя направи кратко резюме на постигнатото след избирането й за лидер през 2016 г. Обясни, че е постигнала подмладяване и промяна на БСП, но добави, че процесът е само в началото. „Преди три години ме избрахте за председател на БСП с програма. В нея има ясно разписани ангажименти – 3 точки за партията и 2 за България” заяви Корнелия Нинова пред 49-тия Конгрес на партията. Тя посочи, че всички тези ангажименти са изпълнени. По думите ѝ е бил спасен вестник „Дума“. Въпреки трудните изпитания имаме Българска свободна телевизия.

„През 2016 г., когато ме избрахте заявих, че правителството на Бойко Борисов е вредно за България и я води към катастрофа. Това смятам и в момента. БСП се превърна в единствена опозиция, отказвайки се от договорки и лъжи. Идеите в програмата са мои, но вие активът на БСП направихте тези идеи реални. Дори Господ да е лидер, без активът на БСП е нищо. Заедно свършихме много работа“, подчерта Нинова. Тя призна, че е сгрешила, като е заявила, че подава оставка. И обясни: „Но моята представа за морал и достойнство в политиката, за личен пример как се носи отговорност, за модерен европейски политик, не ми позволи това - да се крия зад колективна отговорност, т.е. безотговорно“.

Нинова обаче призна, че не е предполагала какво ще се случи и че ще отвори „кутията на Пандора”. Според нея се засилил натискът партията да се върне към това, което е било преди три години. Последвала вълна от лъжи и фалшиви новини към структурите. Низостта стигнала дотам, да обявят, че парите от партийната субсидия били откраднати.

„Различни политически и икономически лобита задвижиха интересите си за овладяване на БСП и поставяне начело на друг председател. Твърдя го отговорно и информирано. На тези бизнесмени, които отвън се опитват да се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа оттук, от това място, защото не ходя в кабинетите им: Наиграхте се последната една седмица, затворете си портфейлите, уважаеми господа!”, заяви Корнелия Нинова. След силни аплодисменти тя продължи: „Казвам ви го смело – БСП не се продава! БСП не е стока. БСП е кауза. Ако можете да купите 10, 20, 30 търговци в храма, то зад каузата стоим стотици хиляди, които не се търгуваме! По-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да ви дадем да го превземете отвътре!”

Е, тук стана ясно, че мачът е приключил и то не в полза на Бойко Борисов и неговите пипала в БСП. Получи се нещо като нокаут в първия рунд. „Старите муцуни”, омръзнали и на съпартийците си, бяха принудени да се оттеглят от ринга безславно с увесени носове, тъй като явно си бяха направили криви сметки, а и много бяха подценили противника си. Бяха си повярвали, че лесно ще катурнат Нинова и доволно потриваха ръце, предвкусвайки бъдещи облаги от споделената с ГЕРБ власт.

48 часа по-рано варненският депутат Красимир Янков, който впрочем е вечен кандидат за председател на БСП, самоиздигна кандидатурата си за мястото на Нинова и дори вече се виждаше на нейния стол. Той дори сподели пред медии „бъдещите си творчески планове” кои партийни медии ще закрие и как ще преразпредели кабинетите на „Позитано”.

Всъщност планът на хората около Станишев и Гергов е бил, след оставката на Корнелия Нинова, да докарат нещата до там, че да се избере някой, който да довърши мандата й. И този някой е бил бившият заместник-председател на парламента Валери Жаблянов, който предварително е дал съгласието си за това. Нинова обаче безцеремонно попари нетърпеливите мераци на тези хора, като не пропусна да посочи, че същият този човек само преди две седмици, на европейските избори, е получил 1400 преференции от близо 400 000 гласували за БСП.

„Другари, които тези дни се събирате по ресторанти, кабинети, бизнес офиси и се сговаряхте, карахте как да разделите наследството след Корнелия Нинова, да ви кажа - още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте, не бързайте, ще имате възможност, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес", заяви Нинова. Последвалите аплодисменти бяха красноречиви.

Очакваното разцепление в БСП не се случи на този конгрес. Той не беше „кървав”, не беше бурен. След силните думи на Нинава, опозицията дори не посмя да отговори, за да не бъде освиркана. Единствено Антон Кутев плахо се опита да поиска думата, но от залата му се развикаха да си сяда. След това форумът протече спокойно и делово.

Делегатите възложиха на Националния съвет да изготви платформа за местния вот в срок до 31 юли 2019 г. Също така пленумът в срок до три месеца трябва да приеме реда и условията за провеждане на пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП, който да съвпада с отчетно-изборния цикъл в партията, т.е. след местните избори тази есен. Това означава разширеното ръководство на партията да приеме правила за избор на нов лидер, които да се отнасят до процедурата, след като изтече мандатът на Корнелия Нинова начело на БСП. Делегатите възложиха на парламентарната група на „БСП за България“ да внесе промени в Изборния кодекс, свързани с местната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във