Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Служебният кабинет на Радев възстановява модела ГЕРБ-ДПС

"В момента с назначаването на министър Стоянов се възстановява модел. От първия ден се уволняват кадри на БСП – това е показателно за поведението на президента. Служебният кабинет на Радев възстановява модела на ГЕРБ и ДПС. Следващата стъпка на Стоянов е да уволни ръководствата на ДКК, на ВМЗ, на "Кинтекс". Това коментира пред bTV председателят на БСП Корнелия Нинова.

"През февруари установихме, че директорът на "Кинтекс" Александър Михайлов е едновременно и търговски директор в частна фирма. ВМЗ-Сопот и председателят на Съвета на директорите също има отношения към тази фирма. Двете търговски дружества имат договорка – "Кинтекс" да представлява ВМЗ в Египет. И двете търговски дружества се отказват от договорката и прехвърлят отговорността на частната фирма, която е собственост на бивш зам.-министър от ГЕРБ – Манолев", отбеляза Нинова. Според нея това се е случило под протекцията на Даниела Везиева, която беше служебен министър на икономиката по време на втория служебен кабинет през 2021 година.

Относно енергетиката председателят на БСП посочи, че решението е да бъдат подновени доставките на газ от "Газпром" и да започнат разговори за нов дългосрочен договор.

"Изкуствено се създава напрежение в сферата на енергетиката. Има проблеми с доставките на газ, но поканете бившия министър Александър Николов или някой от ръководството на "Има такъв народ", допълни Нинова.

Според нея в момента България няма нужда от кризисен щаб и анализи, а от действия за възстановяване на преговорите с "Газпром".

"Прочетох един интересен коментар на политолог. Той казваше така – "Президентът Радев има комплекс към хората, които са го създали". Вероятно има нещо такова - мъжки комплекс към жената, която го направи президент. Това е в сферата на психологията", коментира още Нинова.

"С назначаването с бившия председател на борда на ВМЗ това е демонстрация и опит лично към мен за наказание или унижение – няма да стане. Емоции в тази работа нямам, но отношението към БСП е показателно. От първия ден да обявяваш приоритет газова криза и да уволняваш хора на БСП“.

"Президентът беше последователен. Това започна още по време на протестите, когато дойде в парламента и каза – "Вие сте статукво, гласувайте за партиите отвън". След това продължи с атаки към правителство, към "Продължаваме промяната", която той създаде. Ние война с него не сме водили. Вероятно желание за власт, разбиване на партиите и реда в държавата", допълни Нинова.

"Той създава нови партии, употребява ги. Създаде ПП, употреби ги да свалят Борисов и ги захвърли. Сега се обедини с Борисов и с ДПС, за да падне правителството. Това е разрушително. Държавата има нужда от спокойствие, ред и правила", подчерта председателят на БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във