Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: След оставката ми партията беше в ступор, имаше отлив на членове

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че е оттеглила оставката си, защото е "започнала търговията за БСП" - лобита, групи и бизнесмени започнали да се събират, да си излъчват удобен кандидат, да натискат структурите, започнали процеси на разделение.

"Втората причина е реакцията на членовете и симпатизантите ни. Една седмица след оставката ми партията беше в ступор. Опозицията излиза по всички медии и ме громи, което партията много не го одобрява. Този ступор прерасна в гняв", обясни Нинова.

По думите ѝ членове и цели структури изразявали желание да напускат партията и връщали партийни книжки. Формацията щяла да отиде на местните избори разбита.

Председателката на БСП каза, че не се е получило състезание с вътрешнопартийната опозиция - след речта ѝ на конгреса те напуснали залата и не изложили аргументите си против нея. "Трябваше да си преглътна егото, защото за първи път в политиката казвам едно, а правя друго", сподели тя.

Според Корнелия Нинова бизнесмени натискали делегати преди конгреса. "Няма да кажа имената на бизнесмените, защото обещах на делегатите да ги пазя. Изнасяйки имена и случаи ще поставя тези хора на риск. Но - делегат с кредит в банка е викан в банката и му е казано как да гласува на конгреса иначе ще има проблем с изискуемостта на кредита", посочи соцлидерката пред bTV. 

БСП ще подкрепи по-нисък ДДС за хляб, лекарства и книги. Нинова се обяви за намаляване на партийната субсидия, но не и на 1 лев за получен глас, тъй като това щяло да сложи край на многопартийната системата у нас. Председателката на социалистите не пожела да коментира евентуална кандидатура на Мая Манолова за кмет на София. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във