Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова ще подкрепи ГЕРБ за приватизацията

БСП няма да подкрепи подкрепи предложенията на ГЕРБ за промени в конституцията и отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизационните сделки. Председателката Корнелия Нинова обаче ще се включи в подписката на управляващата партия за поправки в основния закон. Това е решил днешният пленум на "Позитано" 20, който беше закрит за медиите.

Запознати твърдят, че голяма част от социалистите са били против промените в основния закон, предложени от управляващата партия. Надделяло мнението, че от проверките на приватизацията няма да излезе нищо. 

В тази ситуация Нинова е получила мандат да се включи сама в подписката на ГЕРБ, за да не бъде обвинена, че се е скрила от ревизията заради личното си участие в приватизацията на "Техноимпекс". В пленарната зала обаче Нинова и подопечните й ще гласуват "против" предложенията на управляващите. Червените ще продължат да държат и на разширението на обхвата на ревизията наред с концесиите и групировките.

От пресцентъра на БСП разпространиха следното съобщение

Националният съвет на БСП възлага на Изпълнителното бюро на НС на БСП и ръководството на Парламентарната група на "БСП за България" да инициират разговори с други партии за резултатите от приватизацията, реституцията, концесиите, обществените поръчки и ролята на "силовите групировки" през годините на прехода.

На тази основа ще се направят предложения за предприемане на необходимите мерки за преразглеждане на определени скандални сделки, за отговорност на тези, които са съпричастни към тях и за промяна на досегашната икономическа политика, съобщават още от партията.

От БСП не подкрепят предложението на ГЕРБ за допълнение на Конституцията на Република България, определят го като противоречащо на принципа на правовата държава и на европейското право, непригодно да постигне реално възмездие, а целящо да подведе българските граждани и да отклони вниманието от актуалните прояви на корупция.

Възлага се на Парламентарната група на "БСП за България" да предложи изслушване на министъра на икономиката за стойността на приватизираните активи, за постъпилите средства и за резултатите от следприватизационния контрол.

Освен това се предлага изслушване на главния прокурор за броя на наказателните производства, свързани с приватизацията, за осъдителните присъди по тях и за броя на погасените по давност дела. Друго предложение е председателят на Народното събрание да възложи на Законодателния съвет към парламента да даде становище по направеното предложение за промяна на Конституцията.

Председателят на партията получава мандат да подпише като съвносител предложението за допълнение на Конституцията във връзка с отпадане на давността за престъпленията при или по повод на приватизацията.

От БСП разпространиха и изявление на Корнелия Нинова по повод оставката на Димитър Главчев:

Оставката на Димитър Главчев е политическа победа за "БСП за България", заяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова пред пленума на червената партия

"ГЕРБ приемат оставката като компромис и жертва в името на връщане на опозицията в пленарната зала, за да не прави България лошо впечатление по време на председателството на Съвета на ЕС. Оценяват ни като деструктивна политическа сила, която руши държавата. Уви, горчивият урок не е научен. Ние имаме ценностни различия с ГЕРБ", твърди Нинова.

Според нея обаче причините за оставката на Димитър Главчев са други, а именно: "грубо нарушаване на принципите на парламентарната държава, в която НС упражнява контрол върху изпълнителната власт, а не обратното; грубо нарушаване на свободата да имаш различно мнение от управляващите, от която и партия да са те, и да го изразяваш, без страх; груба цензура върху опозицията и отнемане на гласа на близо един милион българи".

"БСП не руши държавата, а е пазител на държавността, правовия ред, демокрацията и свободата. Ще продължаваме да бъдем гарант на тези ценности и в опозиция, и в управление", се казва в заключение.

Както "БАНКЕРЪ" съобщи, социалистите се събраха, за да обсъдят инициативата си за вот на недоверие към правителството и евентуален курс към предсрочни избори, както и дали да подкрепят управляващите за разследване на приватизационните сделки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във