Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нинова ще намалява депутатските заплати

Още на следващия ден - четвъртък (19 април), Нинова превърна думите в дела. Тя и депутати от БСП внесоха в парламентарното деловодство в четвъртък (19 април) предложение за намаляване на депутатските заплати и замразяване на миналогодишното им ниво. Тези промени, ако бъдат приети, трябва да залегнат в правилника за работа на парламента.

"От сегашните 3540 лв. на 2976 лв. - това е заплатата, с която е приключило предишното Народно събрание", поясни Нинова. Тя допълни, че тази заплата се прави фиксирана сума, която не се увеличава до края на парламента, колкото и да расте средната работна заплата за страната.

Тази промяна ще се отрази на месечните възнаграждения на още 19 държавни органи и институции, или на т. нар. политически елит на страната. Спрямо депутатските заплати се изменят и тези на премиера, президента, конституционните съдии и други.

"Знаем, че ще има тежка съпротива срещу това. Знаем, че ще ни изкарат по-черни от дявола. Готови сме за този упрек, но имаме само един въпрос - кой друг в страната освен политическия и административен елит получава на тримесечие увеличение на заплатата си автоматично, според това дали расте средната заплата?", продължи Нинова. По думите й става въпрос за справедливост и равни права в републиката.

Второто предложение на социалистите пък орязва ваканциите на народните представители. Председателката на БСП предлага те да почиват само на официалните празници, както останалите българи, без никакви извънредни отпуски. Лятната ваканция обаче, която обхваща целия месец август, остава. Тази идея Нинова лансира още в сряда (18 април) в декларация от парламентарната трибуна.

На репортерско напомняне, че нейният предшественик на лидерския пост Михаил Миков е нарекъл тези идеи популистки, Нинова раздразнено отговори: "Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков и провеждам политиката на новото ръководство на партията такава, каквато я разбирам". Тя допълни, че решението ще важи до края на мандата на 44-ото Народно събрание, а следващото ще си решава отново за ваканции и заплащане.

"Но аз мога едно нещо да гарантирам и ми го напомнете, ако съм тук в следващия парламент и ако БСП има мнозинство. Това ще е първото нещо, с което ще започнем, гарантирам - в следващия парламент", закани се отсега ръководителката на "червените".

Заместник-председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов каза, че те са готови за диалог по предложенията на БСП.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи предложението заплатите и привилегиите на депутатите да бъдат намалени. "По-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове", изтъкна той и напомни, че  БСП е била част от паралелната държава, за която говори. Според него това не прави чест на тези, които са участвали в приватизацията.

"Като народен представител на база тези пари, които получавам, нито веднъж, където съм отишъл в страната, не съм се възползвал от командировъчно", отбеляза още шефът на депутатите от ГЕРБ. Според него идеята на БСП е несъстоятелна и става въпрос за спекулация. Цветанов посъветва социалистите да вземат пример от ГЕРБ и да отделят част от депутатските си заплати за благотворителност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във