Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова ще гласува против кандидатурата на Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова сподели пред журналисти в кулоарите на парламента, че ще гласува против кандидатурата на действащия в момента главен прокурор Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия. Парламентарната група на социалистите щяла да се събере и да вземе решение каква е общата й позиция. Левите отново са внесли своя проект на закон за комисията. Те настояват председателят на КПКОНПИ да се назначава от президента.

"Нито един политик до момента не е бил разследван, дори се оказало, че шефът на комисията е замесен в скандал. По този начин създадена и работеща, комисията няма да пребори корупцията", подчерта Нинова. Ако този орган продължава да работи по същия начин, според нея, щяло да има повече корупция. БСП не внесла своя кандидатура, защото нямало да събере подкрепа. "Този орган е мъртво роден", убедена е лидерката на левицата.

По-рано депутатът от БСП Драгомир Стойнев заяви в интервю за БиТиВи, че партията признава за силна кандидатурата на Цацаров, която бе издигната от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Днес обвинител №1 ще бъде изслушан от депутатите от НФСБ. На 20 ноември изтече срокът за номиниране на кандидати. Народните представители от "Воля" предложиха депутата от парламентарната им група Симеон Найденов.

Новият председател трябва да приключи мандата на Пламен Георгиев, който подаде оставка в края на месец юли заради скандала с недекларираната тераса на жилището му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във