Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова ще е вицепремиер и министър на икономиката и индустрията

Единодушно със 138 гласа "за", нито един "против" и нито един "въздържал се" Националният съвет на БСП одобри коалиционното споразумение за съставяне на правителство и одобри кандидатите на БСП за вицепремиер и министри.

По време на заседанието е било решено лидерът на БСП Корнелия Нинова да бъде предложението на партията за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията.

Иван Иванов – министър на земеделието, Георги Гьоков – министър на социалната политика, Христо Проданов – министър на туризма – това е предложила Нинова на колегите си по време на пленума. И тримата са приближени до лидерката на БСП (, както и няколко мандата народни представители.

Това не е първият опит на Иван Иванов да влезе в изпълнителната власт. През 2013 г. по време на кабинета "Орешарски" той бе назначен за съвсем кратко (няколко часа) за зам.-министър на МВР.  Пламен Орешарски, който също не се задържа много време на премиерския стол, го уволни по предложение на министър Цветлин Йовчев заради няколко медийни публикации, според които през 90-те години депутатът е работил за силовата групировка "СИК" в родния си Шумен.

"Националният съвет даде висока оценка на преговорния екип. Даде мандат на г-жа Нинова да подпише коалиционното споразумение", заяви след пленума зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров.

Според Зафиров в момента тече подготовка за извънредно заседание на парламента в понеделник. Нищо не пречи в понеделник да имаме ново правителство, каза той, като съобщи, че споразумението може да бъде подписано още утре.

"Имаше съдържателна дискусия, в рамките на която беше изтъкнато, че интересите на лявата коалиция са били съблюдавани", посочи още той.

Предвижда се в бъдещото правителство да има петима вицепремиери. Към споразумението има и политическа програма с 18 приложения по различни сектори.

Според текста, който пленумът одобри, Агенцията за безопасност на храните и Агенцията по горите преминават от земеделското министерство към премиера, а агенцията за одита на средствата от еврофондовете към това ведомство към финансовия министър.

Коалиционното споразумение ще бъде подписано до края на деня. Това обяви по-рано днес съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в кулоарите на парламента:

„Просто трябва да имате още малко търпение – надяваме се до края на деня. В момента изчакваме заседанието на нашите партньори БСП, за да видим, че всичко при тях е оторизирано за подписване и след това ще бъде подписано“, обясни той.

Не се предвижда присъствие на медии. Споразумението обаче ще бъде публично оповестено, а съставът на бъдещия коалиционен кабинет ще бъде обявен следващите дни, допълни Петков.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов потвърди, че коалиционното споразумение ще бъде подписано днес.

„Не искам никого да заблуждавам, ще бъде сложно по много причини. Но всички ние трябва с необходимата сериозност и със съзнание за отговорността, която имаме, да работим тези сложности да бъдат преодолени“, добави той.

„Продължаваме промяната“ събира подписи за извънредно заседание на парламента в понеделник, на което да се гласува проектокабинета. Това обяви депутатът от ПП Даниел Лорер.

„Живот и здраве новото правителство да бъде гласувано в понеделник – това е нашата амбиция“, каза той.

Лорер, който се очаква да бъде министър на иновациите и растежа, каза още, че почти целият състав на бъдещия кабинет е ясен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във