Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нинова се прицели в шефа на КЕВР

БСП взе на прицел председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Причината е сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ. Още в петък (29 юни) социалистите ще внесат проекторешение за освобождаването на Иванов от длъжността. Освен това сигнал ще бъде изпратен до главния прокурор Сотир Цацаров.

"Основанието за този сигнал е днешното изказване на Иван Иванов, с което той отказа да изпълни задълженията на комисията, внедрени в Закона за енергетиката с промените, които направихме за ЧЕЗ", обясни председателката Корнелия Нинова на извънреден брифинг на "Позитано" 20. "Въпреки специалното изменение - добави тя - Иван Иванов каза, че няма да го изпълни. За това Наказателният кодекс предвижда пет години лишаване от свобода."

Лидерката на социалистите подчерта също така, че БСП няма да остави "тъмната сделка за ЧЕЗ да се случи на гърба на народа и на българския национален интерес".

Корнелия Нинова атакува и премиера Бойко Борисов. "Борисов излъга, че е получил документ от чешкия премиер Бабиш за финансирането на сделката. Той каза, че не знаел за продажбата на ЧЕЗ, а от Чехия казаха, че на три пъти дружеството му е предлагано. Няма как при тези факти да не свържеш името на Борисов с подозрения и съмнения по тази сделка", продължи социалистката. 

В Брюксел министър-председателят отказа коментар с аргумента, че не иска да се намесва в работата на независим регулатор. "Всички знаем, че Иванов беше депутат от ДСБ - тогава партия на Иван Костов. Дали ще е Иван Иванов, или ще е "хикс", или от БСП, но на всеки управляващ му трябват независими регулатори.Така че по никакъв начин в момента ние нямаме отношение към КЕВР. Тя действително в лицето на Иван Иванов е независима организация. Ако не го харесват,  да предлагат в парламента, да търсим решение, но когато дадат сметките КЕВР,  всички трябва да ги приемаме, защото това е независим регулатор", отбеляза Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във