Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова се консултира с хидроинженери, построили българските язовири

Решения за водната криза в Перник се взимат в обстановка на паника. За това алармираха специалисти, участвали в построяването на българските язовири, които лидерът на БСП Корнелия Нинова събра на"Позитано" 20.

Мнението на хидроинженерите е, че Перник е изгубен, а състоянието на язовир "Студена" е симптоматично за това как се управляват водите в страната.

И други общини са пред опасност от режими, изтъкна Нинова. "В криза сме, държавата е в криза, хората са в криза, да не бързаме", настоя тя и допълни, че се работи на парче, действа се панически и непрофесионално.

Като огромен минус соцлидерката определи това, че властта не е изслушала експертите.

"Язовир "Студена" не може да бъде излекуван нито от "Белмекен", нито от който и да е друг язовир", смята инж. Лиляна Каратерзиева. Тя предупреди, че двете пълнещи водоема деривации не работят. Причината за случилото се е управлението на водите. Водите за екология са източени, отбеляза експертът. В близките месеци, според нея, "Студена" няма да се напълни.

"За пернишката водна криза ще продължим да си говорим. София трябва да даде вода на Перник. Именно сега трябвало да се направи анализ на състоянието на водния сектор, защото и други язовири били в подобно състояние" посочи Каратерзиева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във