Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова проведе дискусия за проблемите на местната власт

Лидерът на БСП Корнелия Нинова проведе дискусия с кметове на левицата, на която бе представено предложение за реализиране на политики в сектор "Местна власт". Нинова заяви, че голямата цел на БСП е да намали диспропорциите на различните по големина населени места. "Години наред си говорим за децентрализация. Да намерим начин да я направим", категорична бе тя.

По думите й не трябва да се търси отговорност на кметовете, ако не са били финансирани. "Такъв пример беше с прехвърлянето на професионалните гимназии на общините. Казваме, че имаме нужда от професионални кадри, но даваме гимназиите на общините без да са получили финансов ресурс да ги издържат. Това крие опасност от закриването им поради липсата на пари в общините", подчерта Корнелия Нинова.

Според нея създаването на фонд "Индустрия" ще е от голямо значение за общините. "Фондът ще стартира с бюджет 500 млн.лв., които ще бъдат насочени към общините за проектно кандидатстване за разкриване на производство", сподели тя. Така щели да се създадат нови работни места и да се спре демографската катастрофа в малките населени места.

"Освен това, за да задържим младите хора предвиждаме опрощаване на лихвите по кредит за първо жилище, ако е до 150 000 лева. Предвиждаме още да се възстановяват по 50 лева от данъка на всеки родител за всяко дете", посочи още Нинова.

Тя съобщи, че има заложена програмна идея в платформата на левицата, да се определи таван на субсидиите, така че те да не бъдат концентрирани само в ръцете на едни и същи производители, а да има разпределение на средствата.

Лидерът на БСП подчерта, че една от основните й задачи е намаляване на вътрешнорегионалните различия в социалното и териториалното развитие и осигуряване на условия за ускорен икономически растеж и високо ниво на заетост. Тя предложи средствата по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ да се насочат и към общини със силен демографски срив с конкретни дейности.

По време на дискусията кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов предложи и увеличаване на целевата субсидия за капиталови разходи от 142 000 през 2016 г. на 170 000 лв. за 2017 г., т.е. с 12%. Беше отчетено, че общините трябва да оптимизират и направят по-ефективна и печеливша своята стопанска дейност, генерираща повече приходи за финансиране на общинските дейности и икономия на средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във