Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова призова лидерите на леви партии да се откажат от привилегиите си

Лидерът на БСП призова колегите си от левите партии да се откажат от привилегиите си. Това стана в Ню Йорк, където тя говори пред събралите се там представители на социалистически, социалдемократически и работнически партии от цял свят.

"Ако искаме да променяме света, трябва да започнем от себе си. Решението е сами да се откажем от привилегии и да отворим нашите партии за пряко участие на хората във вземането на решения и към гражданското общество, каза лидерът на БСП.

В словото си тя посочи още усещането у традиционната политическа класа за самодостатъчност и затваряне в себе си и използването на политиката за лични цели, като една от причините за загубените избори от леви партии в различни страни по света. Като първа причина обаче Нинова вижда заличаването на идейните различия с десницата.

"Можем да преодолеем това, като се върнем към програмните различия с десните партии и очертаем ясно алтернатива и граници на компромиса. Така ще върнем своята социална база - средната класа, работещите, бедните", каза още лидерът на БСП.

Нинова обясни, че, че финансовата и икономическата криза е довела до ограничаване на социалните ангажименти на държавата, увеличаващи се неравенства, задълбочаваща се бедност, разочарование от традиционната политическа класа и възход на крайния национализъм и популизъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във