Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова призова към протест в сряда: ГЕРБ счупиха държавата

"Вчера, изплашени и вцепенени от нарастващото недоволство в цялата страна, премиерът Борисов, вицепремиерите му и представители на управляващото мнозинство направиха недопустими внушения, включително и за БСП". Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова, която направи изявление тази сутрин.

"Първо, десетките хиляди протестиращи българи на различна възраст, с различни партийни убеждения и професии. не са платени провокатори. Те са почтени хора, които искат справедливост. Второ, Борисов управлява 10 г. със страх и репресии. Вчера направи същото. Внуши, че ще бъде запален Партийният дом. Че БСП ще счупи държавата и жестоко бяха бити беззащитни хора. Няма да търпим това повече", подчерта Нинова.

Тя призова гражданите да излязат на протест в сряда, когато БСП ще внесе вота на недоверие към правителството на тема корупция. Червената лидерка апелира протестът да бъде мирен и спокоен, без провокации и ексцесии.

"Държавата е счупена от ГЕРБ и присъдружните им партии за 10-годишното им управление. Единственият начин това да спре е оставка на правителството. В сряда внасяме вот на недоверие в Народното събрание. Призовавам хората да ни подкрепят на мирен протест пред парламента", каза соцлидерът.

Нинова допълни, че арестите в сградата на президентството са били капката, която е преляла чашата и протестите вече не са само в подкрепа на държавния глава. Истинските причини за народното недоволството, потискано години наред, според нея, са пагубното и корумпирано управление на "мафиотско-олигархичния кръг ГЕРБ във всички сфери".

Председателят на столетницата изтъкна, че управляващата партия многократно е погазвала Конституцията и законите на страната. "Заличиха разделението на властите, обезсилиха институциите. Доведоха ни до първо място по бедност и корупция и последно по свобода", смята Нинова.

Тя припомни, че от партията ѝ не заявяват това сега за пръв път - "Противопоставяхме се с действия твърдо и последователно през целия мандат. На този модел на управление трябва да се сложи край. Поздравявам всички, които преодоляха страха и излязоха да кажат "Стоп".

Късно в събота вечерта премиерът Бойко Борисов направи във Фейсбук изявление на живо от дома си. Той отговори на обръщението на президента Румен Радев, който поиска оставката на правителството и главния прокурор.

"ГЕРБ остава да управлява, само защото идва най-тежката финансова криза, а останалите, искащи властта, са доказали, че не могат да се справят", заяви премиерът. Според него, ако опозицията вземе властта, отново "ще счупи държавата".

Министър-председателят направи гневен коментар на протестните действия от събития в парк "Росенец" с участието на две групи активисти - на ДПС и "Демократична България". "Прегърнаха се и пяха песни (...) лоша е държавата, лош е кметът на Бургас, полицията, лоши са ГЕРБ", каза Борисов.

"Като искат да строшат Министерския съвет, държавна собственост – да ходят да трошат. Да отидат да строшат и "Тракия", "Марица", "Хемус", "Европа" и метрото да строшат", коментира премиерът протестиращите пред сградата на Министерския съвет.

Той изреди и успехите на управлението, сред които и справянето с пандемията, "докато не започнаха да торпилират мерките една по една тези същите хора, с щедрото финансиране на Божков".

Facebook logo
Бъдете с нас и във