Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Премиерът Борисов и "подгряващата му група" отиват на съд

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че дава премиерът Бойко Борисов и "подгряващите го говорители" от ГЕРБ на съд заради обвиненията им срещу нея по случая "Цанков камък". Нинова показа писмо от главния прокурор Сотир Цацаров, в което е посочено, че тя няма нищо общо с корупционни схеми около енергийния проект.

"Това не е лична вендета, а опит не само да се промени политиката на прехода, но да се промени и стилът. И да се разбере, че в тази държавата, когато кажеш или направиш нещо, вземеш решение - ще носиш отговорност", коментира Корнелия Нинова действията си срещу Бойко Борисов и депутатите от управляващата партия.

Тя съобщи също така, че е получила отговор от австрийския посланик, след като преди седмица поиска австрийската страна да се произнесе по твърденията на Борисов за "Цанков камък". В писмото си до дипломата Нинова попита дали австрийски фирми са участвали в корупционни схеми и кои са замесените български политици. В своя отговор посланикът на Австрия е посочил, че вече е уведомил австрийските служби по случая.

"Надявам се сега министър-председателят да отговаря на въпроси - какво имаше предвид и кого имаше предвид, когато говореше за корупция по проекта. Искаме цялата истина и "Цанков камък" да се доведе до край", допълни БСП председателката, според която изказванията на ГЕРБ са удар по левицата и нейните идеи за ново антикорупционно законодателство.

Нинова направи кратък коментар по случая "КТБ" и изказването на президента Румен Радев, който обеща "да гарантира сигурността на банкера Цветан Василев, ако дойде в България и даде показания".

"В случая не е интересна позицията на президента Радев. По-интересен е отказът на прокуратурата да ни предостави списъка с политиците, които са взимали пари от банката. Самият Иван Гешев каза, че има такива. Ние поискахме те да бъдат огласени. Но получих писмо, в което казват, че всички такива искания се изпращат до Специализирания съд", обясни Корнелия Нинова. Тя съобщи, че до дни ще изпрати писмо до съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във