Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Председателството служеше за личен рейтинг на един човек

Оценяваме председателството като много добра форма и организация, но със слабо политическо съдържание и резултати. Председателството не можа да мобилизира енергията на народа и бе превърнато в еднопартийно мероприятие за личния рейтинг на един политик. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по доклада на правителството за председателство на Съвета на ЕС.

Тя  благодари на администрацията, на дипломацията, на всички онези, които макар и зад камерите, с ежедневния си труд, направиха възможна добрата организация на провеждането на председателството.

"За съжаление, по време и след Българското председателство, Европа е по-разделена от всякога. Не само се задълбочиха стари различия, но се отвориха нови разломи и то по ключови въпроси за бъдещето на ЕС и на България -  за миграцията, за бюджета за бъдещия програмен период. Европа се раздели на различни групи- Източна срещу Западна Европа, Вишеградска четворка срещу големите, периферни държави срещу центъра, и по различни въпроси. Българското председателство не можа да ръководи този процес, да потърси обединение и консенсус. За съжаление трябва да гледаме измеренията на тези процеси в България. Тук се даде най-ярък пример как не се прави. Българският премиер и българското правителство не можаха да осигурят консенсуса на българските институциите", заяви Нинова.

Според нея по време на българското председателство европейската икономика е получила сериозен удар в областта на конкурентоспособността, налагането на мита от САЩ за производството на стомана и алуминий.

"Колкото и да отричате, че бъдещият бюджет на ЕС предвижда намаляване на средствата по кохезия и селскостопанска политика, това, поне на този етап, е факт.  Позовавам се на изказване на председателя на Комитета на регионите Ламберц, на Европейската сметна палата от онзи ден, в която се казва, че ударът по кохезионната и селскостопанската политика ще се отрази тежко  на неравенствата между държавите в ЕС. И по-точно, какво казват те", каза още лидерът на БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във