Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова постави три условия за общ проект с ГЕРБ срещу корупцията

Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави три условия, за да се обединят проектите на закон срещу корупцията на БСП и на ГЕРБ. Одобрение на левия проект от Националния съвет на БСП е основна тема на пленума, който тече на "Позитано" 20.

"Напоследък ни се внушава по всякакви начини, че тябва в името на държавата да обединим двата проекта и да се приеме антикорупционен закон. Ще го направим при три условия. Първото - този орган да се занимава с разследване, а не с констатации, тоест – истинско събиране на доказателства. Този орган да се занимава с престъпления корупционни по високите етажи на властта, а не с констатиране на административни нарушения. И този орган да има председател, назначен от президента на Републиката", обясни Нинова.

Според нея не може изпълнителната власт да си назначава председателя на органа, който ще ги контролира и председателят да предлага членовете на органа, който ще ги контролира. Нинова посочи, че антикорупционният закон е част от битката с паралелната държава. 

"Този, който краде от четири тона суджук до няколко милиона в НДК, ще си назначава хората, които ще го контролират. Къде е принципът в това? Нека да има разделение на властите и взаимен контрол, както и власт – власт възпира", допълни лидерът на БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във