Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова получи вот на доверие от пленума на БСП

S 250 594f9fb8 7180 4973 a88b ff70b84d29f3
S 250 d5392a40 5f5b 45d2 a85b 16f6565a1ad3
S 250 af9941ad 0ef3 4eb1 8c4a 55956927107b

Корнелия Нинова получи вот на доверие от Националния съвет на БСП. В началото на заседанието Нинова заяви, че ако не ѝ бъде гласувано доверие, ще се оттегли от лидерския пост. Тя събра 118 "за", 0 "против" и 0 "въздържал се".

Изненадващо пленумът реши БСП да участва в разговор с ГЕРБ за общо управление, но само за да потвърди, че такъв кабинет не е възможен заради огромните принципни несъответствия и различия в програмите на двете формации.

"На парламентарните избори БСП регистрира най-добрия си резултат от 2009 г. насам. Спечелихме над 950 хиляди гласа. Печелим 7 области, където досега губихме. Три пъти сме увеличили подкрепата си на общинско ниво. Имаме депутати от всички области". С тези думи лидерът на левицата откри заседанието, на което бе обсъдена в детайли загубата на парламентарните избори.

В доклада си Нинова посочи, че резултатите на БСП са добри, тъй като левицата завоювала позиции в области, където преди е губила. Подкрепили я повече млади хора, възстановила доверието сред по-възрастното поколение и спечелила повече гласове от чужбина. 

Според председателя на столетницата седем са основните причини, довели до изборната загуба. Сред тях са позициите й за Европейския съюз, за демокрацията, за Русия, както и начинът, по който са били подредени листите за изборите. Нинова открои също вътрешнопартийните противоречия и предложенията за промяна на данъчната система в програмата на левицата. 

"Упрекнаха ни, че не показахме про-европейско поведение и създадохме впечатление, че ще отклоним България от европейския й път. Основната ни грешка бе, че допуснахме да бъде внушено, че сме антиевропейци. БСП е про-европейска партия с принос в присъединяването ни към ЕС", обясни Корнелия Нинова.

Тя добави, че погрешно е била тълкувана позицията й относно демокрацията в България. Според нея думите, че демокрацията ни е отнела много, били извадени от контекста. "Преходът, което бе по-подходящата дума, ни отне много, и създаде паралелната държава, срещу която се борим", уточни лидерът на социалистите.

"Опонентите ни се възползваха от това и внушиха на хората, че БСП застрашава демокрацията", оправда се тя.

Като позитив след изборите Нинова изтъкна безспорния й успех сред левите избиратели. По думите й столетницата е постигнала огромна консолидация вляво. За пример тя даде скромните резултати на АБВ от 1.7 процента. "Това доказва, че ние сме изборът на левите", подчерта Корнелия Нинова.

Тя допълни, че основните приоритети за БСП в следващите месеци ще бъдат европредседателството, бъдещето на България в ЕС и сигурността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във