Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова подкрепи Кьовеши за главен прокурор на ЕС

БСП даде висока оценка на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България. "Това е стъпка към диалог и подобряване на отношенията между нашите две страни", каза Корнелия Нинова на брифинг на "Позитано 20". Нинова подчерта, че позицията на БСП по енергийните проекти е ясна - страната ни имала нужда от тях - и от АЕЦ "Белене", и от "Южен поток" преди да бъде спрян, и от преминаването на "Турски поток", изброи соцлидерката.

Според нея обаче правителството на Бойко Борисов загубило много време и възможности през последните години. "Поискало ли правителството гаранции от ЕК за "Турски поток"? Ако да, получило ли ги е. Ако не, защо не ги е поискало. И какво ще предприеме оттук насетне да получим тези гаранции", запита Корнелия Нинова.  По думите й правителството на България било на етап добри пожелания, предизборен пиар и нищо конкретно. Относно газовия хъб "Балкан" Нинова припомни, че "Газпром" няма да участва в проекта. "Оценяваме високо визитата, но от нея няма конкретни резултати за стратегическите енергийни проекти", добави председателката на левицата. 

Тя обърна внимание на последния доклад на ЕК за България. Лидерът на социалистите попита кои са видните местни политически личности, за които има подадени сигнали в ДАНС за пране на пари, но не са разследвани. "Писмено ще отправим този въпрос към Европейската комисия и главния прокурор. Искаме да знаем кои са и защо върху тях е разпънат чадър", съобщи Нинова. 

Като лично мнение председателката на БСП сподели, че подкрепя Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС. Ако се стигне до гласуване в Европарламента, социалистите щели да излязат и с партийна позиция, и да инструктират своите евродепутати как да гласуват. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във