Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова подаде оставка като председател на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка. Вътрешната опозиция на Нинова поиска оставката на цялото Изпълнително бюро. По устав пленумът трябва да избере временно изпълняващ функцията председател на партията, който да поеме функцията на Нинова до провеждането на преките избори.

"Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме. Факт е, че сме единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които я подкрепят на Европейските избори - близо 30 хиляди. Факт е и че всички други партии, от най-голямата до най-малката - губят подкрепа в гласове спрямо предходните Европейски избори. Tова заяви председателката на БСП Корнелия Нинова пред Националния съвет на левицата.

Публикуваме изявлението ѝ със съкращение: 

"Факт е, че само ние увеличаваме евродепутатите си с един. Нека това ви служи за самочувствие и гордост. Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува. Дори и при тази ситуация, нашият основен опонент има около 500 хиляди гласа. Затова се обръщам към всички вас- да имате самочувствие, да не униваме и да продължаваме по същия начин и по същия път, с нови сили. Вярвам, че всичко, което направихме в последните 3 години, дава този резултат - подобряване в абсолютни стойности. Но е факт и че ние загубихме тези избори. Смятам, че трябва всеки да носи отговорност за това в цялата партия, че трябва да се проведат конференции с обективен анализ за причините и да се вземат съответните решения там, където организациите преценят, че е необходимо да се носи персонална отговорност от ръководството.
При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове - от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка. Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор. Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия предател такъв, какъвто партията реши. За да можем през август, септември, октомври- да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори, в което вярвам. Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори."

На вчерашната пресконференция БСП призна загубата от ГЕРБ на евроизборите и самата Нинова обяви, че ще поиска избор на нов председател на БСП. Много от нейните съпартийци днес преди пленума поискаха нейната оставка.

Нинова подчерта, че ще предложи да се проведат конференции, на които да се направи анализ на представянето по места. Също така ще предложи провеждане на областни съвети и избор на председатели. Ще стартира процедура за  председател на БСП.

Голямата тревога на партията е ниската избирателна активност, особено на фона на активността в Европа. "Смятаме, че това е урок за всички партии. Да си вземем поука, защо всички нас хората не ни харесват. Ниската активност представлява и слаба легитимност, и слабо представителство на партиите. Всички взети заедно ще представляваме по-малко от 2 млн. българи. Това е проблем за политическите партии и държавността“, отбеляза лидерът на БСП.

Според Нинова ниската активност прави значим корпоративния и купения вот. Колкото до БСП, тя увеличавала гласовете си спрямо предишните евроизбори - с около 30 000 и била на пето място сред всички социалистически партии в Европа. При все това обаче загубила поради външни и вътрешни причини - "външните са купеният и корпоративен вот, а вътрешните ще се анализират".

Facebook logo
Бъдете с нас и във