Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова плаши Борисов с протести заради "Бузлуджа"

Бойко Борисов да изпълни това, което ни е предложил за "Бузлуджа", иначе ще изкарам социалистите пред Министерския съвет, закани се лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Двамата трябваше да обсъдят прехвърлянето на паметника за стопанисване от партията.

"Шокирана съм от това, което разбирам тук и аман от номерата на Бойко Борисов. Първо - ела те си вземете "Бузлуджа" безвъзмездно, сега тук ни се обяснява как тази работа не може да стане", разказа Нинова за срещата си с министър Нанков.

"Ето, ние желаем да го вземем, за да го възстановим, реставрираме и поддържаме. Сега обаче явно има някакво отстъпление от предложението отпреди години, защото се говори за някакъв търг. Явили са се много кандидати, политически партии, неправителствени организации. Изведнъж общината в Казанлък и областната управа се е сетила, че и те си го искат, след като години наред са го оставили на произвол. Това ми говори едно – съсредоточава се енергия, само и само да не се получи паметникът от БСП. Което е супер лицемерно", подчерта лидерът на социалистите. 

По думите й от регионалното ведомство са предложили няколко варианта на левицата - отдаване под наем или продажба след търг. "За мен това е начин да не се случи това, което желаем – да получим един архитектурен паметник. Очевидно засега работата се затяга. Нашето желание остава да отговорим на писмото, което сме получили от Министерския съвет през 2011 г., т.е. да получим паметника като собственици. Бойко Борисов да си изпълни това, което ни е предложил", каза още Корнелия Нинова.

"Невъзможно е със сега действащите текстове в закона да прехвърлим безвъзмездно паметника "Бузлуджа", обясни от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.

Той уточни, че Законът за държавната собственост е бил променен на 7 февруари 2017 г., като юридически лица и политически партии не могат да получават безвъзмездно имоти, които са държавна собственост. Министърът посочи, че през 2011 г. е имало решение за "Бузлуджа", но от БСП не са се възползвали.

"От тогава минаха 6 години, в които 5 пъти е напомняно на ръководството на БСП в различните му състави за приканване да приключим процедурата по действащите към момента нормативни текстова, в унисон с приетото решение", каза още Николай Нанков. По думите му данъчната оценка на "Бузлуджа" е 110 000 лв. 

"Ако бъде изявено желание на ръководството на БСП и след решение на Министерски съвет, паметникът може да бъде предоставен за безвъзмездно ползване за срок, не по-голям от 10 години. Неформално научих, че кметът на Казанлък също изявява желание да стопанисва паметника. Защо три ръководства на БСП проспаха тези 6 години и не финализираха процедурата", коментира Нанков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във