Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Партиите не може да се пазарят за мандата

Няма как да погазим Конституцията и да поставим президента в неловката ситуация партиите да му налагат на кого да връчи третия мандат. Това каза на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова. Изявлението ѝ бе във връзка с това, че председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова предложи три стъпки за сформиране на правителство през следващите седмици - да има консултации между партиите извън ГЕРБ и ДПС и решение на кой политически субект да бъде даден третият мандат; да изработят приоритети за бъдещо управление; да се консултират за състава на Министерския съвет;

Според Нинова обаче подобни разговори между партиите биха били противоконституционни и неестествени. Тя подчерта, че на първо място за социалистите е да бъдат спазвани Конституцията и законите на България и поясни, че е в правомощията на държавния глава Румен Радев да реши при кого отива третият мандат. "Затова предлагаме да запазим спокойствие и търпение до петък и да изчакаме решението на президента. Ако мандатът бъде връчен на нас, ще започнем разговори с другите", уточни лидерът на БСП. А в такъв случай първата задача ще бъде в седемдневен период да бъде излъчен кандидат за министър-председател. След това ще бъдат обсъдени приоритетите и персоналният състав на предложението за правителство.

Председателят на левицата подчерта още, че вместо партиите да се "пазарят" при кого да отиде мандатът, трябва да постигнат съгласие за актуализация на бюджета. А е важно това да се случи заради парите за актуализацията на пенсиите, за COVID мерките, закупуването на лекарства, средствата за МВР и военното министерство за опазване на българската граница от мигрантска вълна. Според Нинова постигането на мнозинство по темата във фрагментираното 46-о Народно събрание би било знак, че може да бъде постигнато съгласие и за съставяне на редовен кабинет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във