Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова определи програмата на ПП като много добра, но има забележки

Основата за управленска програмата на новия кабинет с мандат на "Продължаваме промяната" е много добра. Това заяви в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. Преговорният екип на левицата, ръководството и парламентарната група са обсъдили в Народното събрание на среща проекта, който са получили тази сутрин. "Документът отразява основните ни приоритети, но както досега, така и за в бъдеще в правителството се смятаме за социалния стълб", посочи Нинова. Затова социалистите имали и някои забележки, свързани със социални мерки, които не са отразени в програмата, но са били обсъдени на предварителните консултации. "Така че сега отиваме отново на среща с "Продължаваме Промяната", с г-н Василев (кандидатът за премиер на ПП Асен Василев - бел. ред.), за да уточним тези неща и да кажем, че например държим в програмата да влязат безплатни лекарства за деца до 14 години - нещо, което в първоначалния вариант имаше подкрепа". Радваме се, че е прието нашето предложение за безплатни учебници от 1 до 12 клас", уточни лидерът на социалистите.

"По документите, които държа - по-скоро "да", ще има кабинет." Така Нинова отговори на въпроса дали според нея ще може да бъде съставено правителство сега. "Мисля, че най-важните неща за първите шест месеца са отразени в програмата с някои дребни нюанси, които искаме да допълним. За подкрепата - обърнете се към мандатоносителя - "Продължаваме Промяната", каза тя. И добави, че от партията ѝ не водят разговори за осигуряване на гласове.

От левицата имали предложения за корекции и в икономическата политика и финансите, не било отразено искането им от първоначалния разговор за въвеждане на патентен данък за микро и малки предприятия. Имали и допълнителни предложения към законодателната програма - законопроект за колективните искове. "Да минат разговорите с Асен Василев, и пак ще говорим пред вас", каза Нинова, запитана дали ако тези предложения не влязат в програмата за управление, от партията ѝ ще подкрепят кабинета на ПП. "За нас най-важният проблем остават цените, доходите и инфлацията", подчерта тя.

Разговорите за персоналния състав на Министерския съвет и структурата му, както и за конкретни имена ще започнат от утре, след като днес ( 6 юли) бъдат уточнени всички бележки по програмата. В четвъртък предстои да се проведе заседание на Националният съвет на БСП, на който ще бъдат обсъдени и конкретни имена и министерства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във