Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Очевидно е, че има лична атака срещу мен от президента

Според бившия министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова назначението на Никола Стоянов за неин наследник от Румен Радев е лична атака срещу нея. Докато Нинова бе министър, тя отстрани Стоянов от поста шеф на ВМЗ-Сопот. "Очевидно е, че има лична атака към мен чрез възстановяването на този модел срещу, който застанаха хората на площада, срещу който се борихме шест месеца. Това е притеснително", каза пред NOVA лидерът на БСП.

Тя заяви, че вярва на думите на Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на Нинова, че е напуснал президентството, защото според него Радев се е опитал да я свали от председателското място в левицата. "Вярвам на казаното от Калоян Методиев. Но виждам и по-далечната цел на тази кампания за сваляне на правителството. Смятам, че целта е да се сринем на изборите, да се смени ръководството, да се овладее партията и тя да стане послушна", счита лидерът на социалистите. "БСП е непослушната партия в България. Ние се изчистихме от вътрешни и външни зависимости и олигархични интереси и следваме само волята на хората, които са ни избрали", подчерта тя.

Корнелия Нинова коментира и износа на оръжие от България към Украйна. "Изненадваща е разликата. Когато бях министър на икономиката и индустрията, се разви мощна манипулативна кампания, че изнасяме оръжия за Украйна. Сега да чувате нещо по този въпрос", попита тя. И допълни, че миналата седмица се е изнесло оръжие за 1 млрд. евро за Полша и Румъния. "Това беше манипулативна и лъжлива кампания срещу мен. Авторите ѝ управляват днес", смята ексминистърът. Логично било, че лично държавният глава я е обвинил в износ на оръжие към Полша. "А сега да питам ли аз", обърна се тя към президента Радев.

Председателят на левицата упрекна енергийния кризисен щаб в това, че от началото на създаването му на 3 август досега не се е събирал, за да търси решения на газовата криза и направи сравнение с кризата с тока. "Тогава Асен Василев и Кирил Петков не приемаха радушно среща с работодателите и не одобряваха техните искания. Тогава ги водих за ръка на тези срещи, те излизаха от зала, аз ги връщах и се справихме с тези мерки. Това, което остава и ни тревожи и тогава, и сега е, че не започват разговори с "Газпром", поясни Нинова. Според нея ако се подходи партньорски към "Газпром", а не идеологически" е възможно да се получи "добър диалог".

Facebook logo
Бъдете с нас и във