Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова обвини управляващите в задкулисно назначаване на "калинки"

Кабинетът "Борисов 3" е ярък пример за паралелна държава, тъй като управляващите партии задкулисно се споразумяват и си разпределяти постове, на които слагат партийни "калинки". Това заяви в декларация на парламентарната група лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя поиска ГЕРБ и "Обединените патриоти" да извадят тайното споразумение за разпределяне на постове във властта. За него според Нинова се разбира от изказванията на вицепремиера Валери Симеонов в последните дни.

"Преди 4 месеца ГЕРБ и Обединени патриоти съставихте правителство, което щеше да работи в името на прозрачност, стабилност за България, борба с корупцията и увеличаване на доходите. Тогава ние, от „БСП за България”, заявихме, че това е безпринципен съюз за власт, постове и пари, а не за правене на политики. Само 4 месеца по-късно, тези наши думи се потвърдиха отвътре, от правителството, тъй като и вицепремиерът Симеонов заяви, че няма диалог с Борисов”, обърна се Нинова към управляващите.

Според нея има противоречия в коалицията и по темата за корупцията. Тя даде пример отново с думите на Симеонов, че "министърът на туризма Николина Ангелкова и подчиненото ѝ министерство крият информация за концесиите по Черноморието, които се държат от знакови имена и групировки и конкурсите се печелят със съмнителна документация. Корупцията в туризма е по високите етажи на властта”.

Нинова попита управляващите партии: "Какво става в правителството „Борисов 3”? Дължите отговори. Вижте си Доклада за националната сигурност. Държавата е изправена пред огромни предизвикателства – демографска катастрофа, влошено здравеопазване, отпадащи ученици, неравенства, бедност, престъпност. Вместо да решавате това, вие се занимавате с "калинки”, постове и обвинения в корупция".

В отговор зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов избори някои от постиженията на третото правителство на Бойко Борисов - намаляване на контрабандата до 7%, увеличаване на минималната пенсия на 200 лева от 1 октомври, обявяването на образованието за приоритет и увеличение на учителските заплати, заради което в бюджета за следващата година ще бъдат заделени допълнително 300 млн. лева. "Изборите минаха и сме в началото на един стабилен управленски мандат, който залага на прозрачността", каза още Цветанов. Той призова за конструктивен диалог между партиите в парламента в името на предстоящото европредседателство.

След това от парламентарната трибуна зам.-председателят на групата на "БСП за България" Антон Кутев призова Цветан Цветанов да върне парите, които държавата е платила, тъй като е била осъдена в Страсбург заради действията му като вътрешен министър.


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във