Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нинова обвини правителството в безотговорност

S 250 0b2deae9 e584 4f55 bac5 47548c70700a

Обилните дъждове в Бургаска област, които предизвикаха големи наводнения и бедствено положение, за пореден път свариха държавата неподготвена да реагира своевременно, да не говорим за превенция. Вече всяка година се случва поне по едно голямо наводнение, но властите явно не си взимат никаква поука от потопите в с. Бисер, Цар Калоян, Мизия, варненския квартал "Аспарухово"... И очевидно действията им са кампанийни, докато нещата отминат и се позабравят. Въобще България продължава да си живее по схемата – всяко чудо за три дни. Независимо дали се отнася за поредния чутовен корупционен скандал с шуробаджанашки привкус, дали за нагласена обществена поръчка за милиони или за трагедия, в която хора губят живота си.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управлението на Бойко Борисов, че не е адекватно по проблемите с бедствията, сякаш при управлението на което и да е друго правителство през последните години всичко е било като по ноти. Според нея централната власт винаги прехвърляла отговорността на кметовете, а те в бюджета си нямали достатъчно средства. Соцлидерката направи изявлението пред медиите в кулоарите на Народното събрание на 25 октомври, след като проливният дъжд предишната нощ удави няколко бургаски села и квартали в самия Бургас и имаше загинали.

Нинова съобщи, че веднага изпраща бургаските депутати от БСП (Петър Кънев, Тодор Байчев, Димитър Стоянов и Николай Тишев) в пострадалия регион, за да помогнат с каквото могат и, ако трябвало, щели да се направят и дарения. Все пак тя призна, че това е действие след събитието. "Искам да припомня, че поставяме този въпрос от Мизия поне от четири години. Искахме единен орган за следене на язовирите. Имахме информация за проблемни места, където не се вземат мерки. Проверете как се разпределят парите за бедствия и аварии от правителствата на Борисов. Ще излезе интересна информация. Къде отиват, кой ги усвоява, нека да проверим това", каза ръководителката на социалистите и обвини кабинета, че заради такива негови решения всяка година загиват хора.

"Питам правителството - готова ли е картата с всички опасни места, които могат да предизвикат такива опасни аварии? Там, където е опасно, какви мерки се взеха?", продължи с въпросите Нинова. По думите й четвърта година няма наказан за наводнението в Мизия, нито помощ за общината. Хората там били оставени да се оправят кой както може и до неотдавна живеели във фургони.

"Събираме информацията и ще я огласим за разпределените средства по бедствия и аварии", обеща социалистката. Според нея те обикновено не стигали, свършвали някъде до средата на годината и след това, ако нещо се случи, няма откъде да се помогне. Това е бягство на централната власт от един национален проблем заяви още Нинова, но в интерес на истината "заслугата" за този проблем е на всички политици и партийните приказки кой е по-виновен няма да го решат

Междувременно премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на околната среда и водите Нено Димов да посетят засегнатите от наводненията места в Бургаска област и да се запознаят със ситуацията, причинена от обилните дъждове. Те трябва да предложат и допълнителни мерки за овладяване на последиците от бедствието.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във