Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова обвини правителството, че е излъгало за чумата по животните в Странджа

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска отговор от премиера Бойко Борисов защо са избити хиляди животни през 2018 г. в Странджа, след като, по думите ѝ, не е имало чума по дребните животни в региона. В тази връзка червените депутати настояват за изслушване на Борисов в парламента.

Нинова се позова на окончателното решение на Върховния административен съд, който отмени заповедта от 10 октомври 2018 г., издадена от директора на Областната дирекция за безопасност на храните, за умъртвяване на животните от стадото на жена от село Болярово. ВАС отмени и окончателно решението на Административния съд-Сливен срещу фермерката.

"Намери се една смела жена - Аня от Болярово, която се опълчи срещу това беззаконие, наказахте я с глоба, заличихте стопанство ѝ, ние ѝ помогнахме и тя заведе дело и след две години истината излезе наяве. В решението на Върховния административен съд пише, че не са изложени обективни факти, установяващи безспорно наличието на болестта по животните и вземането на крайни мерки за преодоляването ѝ. Според решението на съда липсват доказателства за наличието на чума в конкретния регион по това време", каза соцлидерката в декларация от името на парламентарната група на БСП.

Според нея сега е време за отговори и то лично от Борисов.

"Защо излъгахте, че има чума по животните в Странджа, защо излъгахте Европа и унищожихте стопанствата на хората, унищожихте труда им, обезлюдихте региона? Един трябва да отговаря, защото министрите се смениха, директорът на агенцията по безопасност на храните също. Вместо да погали козичките, Борисов ги изби и след две години е време за отговори", подчерта Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във