Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова обвини Борисов, че е излъгал медицинските сестри

"Борисов, защо излъгахте медицинските сестри - този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат?" Това попита лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група.

Тя припомни, че има постановление на Министерския съвет от 10 април 2019 г., в което е решено 50 млн. лв. да бъдат отпуснати от бюджета на Министерство на здравеопазването, а не на Здравната каса. Има и второ постановление от 9 май 2019 г. - само един месец по-късно, според което сумата е 6 млн. Оттогава досега, по думите на Нинова, поне седем пъти по различни поводи премиерът Бойко Борисов е заявявал, че са дадени 50 млн.

"Свидетели сме на поредица от лъжи от премиер през министър и накрая се вижда в какво състояние са нещата. Ние се срещнахме с медицинските сестри. Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани? Решението не е на Министерството на здравеопазване, а на Министерския съвет. Доколкото знаем, все още сте министър-председател и ръководите този Министерски съвет. Този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат. Уважаеми здравни работници, вие искате основно три неща - Закон за съсловните организации, който ни представихте. "БСП за България" го внесохме на 11 септември, сега сме 4 октомври. Вашият и наш закон, не е гледан още. Направете си извода за политиката на управляващото мнозинство към вас. Второ, искате болниците да не се търговски дружества. Няколко пъти от "БСП за България" правим такова предложение", възмути се червената лидерка. Тя посочи, че този въпрос с възнагражденията не трябва да бъде решаван на парче, а трябва да има държавна политика. 

От левицата са категорични, че правителството, държавата и който и да е управляващ трябва да поеме отговорността и това да бъде държавната политика към здравеопазването. Идеята на социалистите е чрез наредба да се определи базова заплата.

Нинова призова здравните работници да не спират да търсят правата си без страх, тъй като исканията им са справедливи. Разполагат и с подкрепата на голяма част от болниците, лекарите, пациентите, както и с подкрепата на БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във