Банкеръ Daily

Депутатите дебатираха час и половина по втория вот на недоверие

Нинова: Няма пари за хората с увреждания, за болници и военни, защото се краде

S 250 d3666ab1 bf96 4a21 9282 1aad72ae6329
S 250 d98087c0 0249 4f63 9519 b63b39bb859b
S 250 190416fb bd56 4335 81aa 95d70469c1f6
S 250 cf26098e 5029 4fce bf39 2793c93d1f63

Близо час и половина продължиха дебатите по втория вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3", внесен от БСП заради "провала в политиката по сигурността". Гласуването ще се проведе в петък, а то изглежда предварително обречено на неуспех, тъй като "червените" имат само подкрепата на ДПС, събирайки в най-добрия случай 105 гласа, при 121 необходими. 

Председателката на левицата Корнелия Нинова откри дебата, съобщавайки за арестант, отклонил се от РПУ в Пловдив. Нинова поясни, че правителството на Бойко Борисов не изпълнява конституционните си задължения. Тя заяви, че се надява арестантът да бъде заложен, преди да пусне брада.

"ГЕРБ приватизират сектор "Сигурност". Обещахте и не изпълнихте - не Орешарски, не тройната коалиция. В предизборната си програма сте записали назначаване на 6000 полицаи. Обещахте полицейско присъствие във всяко населено място. Кой лъже и кой не е изпълнил обещанието", изтъкна соцлидерката.

След това Нинова премина към ситуацията в затворите.

"От най-охранявания затвор двама опасни престъпници бягат през парадния вход, посред бял ден. И ги гони само чистачката. Разбира се, МВР два месеца ги гони, а те се изпозастрелват в Ботевград. Министърът нарече убийството в Ботевград малшанс. Това е цинизъм", обясни Корнелия Нинова, визирайки случая "Пелов". 

Нинова обвини вътрешното министерство в "престъпна некадърност".

"Правите нещо изключително опасно в дългосрочен план - приватизирате сектор "Сигурност". Прехвърляте сектора в частни ръце. По този начин не спазвате конституционните задължения", каза още тя. 

Според нея "пропускането на 60 хил. мигранти през българската граница е достатъчен мотив за оставката на премиера Бойко Борисов".

Нинова упрекна Борисов, че в България говорил смело по темата миграция, но не била сигурна дали говори така в Европа. 

Председателката на БСП попита дали премиерът е напуснал срещата в Брюксел в неделя, за да гледа футболен мач. 

"Случайно ли ги пропуснахте? Или умишлено? Защото ако е случайно, това означава некадърност, а ако е умишлено, това е престъпление - трафик на хора. И в двата случая трябва да подадете оставка, не да се оправдавате, че сте ги пуснали, за да не са в България. Вие ги допуснахте, защото не ги задържахте на турската граница. Лъгахте България и Европа толкова време, взехте толкова милиони, откраднахте толкова много от тях, за да опазите границата и да доживеем до това признание", обобщи Нинова. 

"Няма пари за хората с увреждания, за болници и военни, защото се краде", завърши лидерът на левицата.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ разясни, че партията му подкрепя вота, тъй като правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" генерира напрежение и източник на нестабилност и несигурност. 

"Знаем, че този вот няма да успее. Но не пренебрегвайте ефекта на този мощен политически инструмент. Не бързайте да се радвате", предупреди Карадайъ. 

Той разкритикува действащата правителствена стратегия за националната сигурност. Карадайъ подчерта, че тя компрометира сигурността и настоя за нейната актуализация.

"Всички, които са загрижени за държавата, трябва да се противопоставят на това правителство", призова председателят на ДПС. 

Впоследствие искри прехвърчаха между патриотите и ДПС, което в крайна сметка наложи прекратяването на дебата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във