Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова няма да подава оставка

Корнелия Нинова няма да подава оставка като председател на БСП. Изпълнителното бюро на партията обаче подаде оставка. В най-скоро време ще бъде свикано присъствено заседание на Националния съвет, който да избере ново тясно ръководство. 

Цялото Изпълнително бюро подаде оставка. Аз няма да подавам оставка. След тези избори ГЕРБ повече не може да управлява, Борисов няма да може да е премиер.

Това заяви Корнелия Нинова на първата пресконференция на партията на "Позитано" 20 след проведените вчера парламентарни избори за 45-ото Народно събрание. Тя уточни, че социалстите са изчакали с изявлението си, за да видят приблизително окончателните резултати. 

"Основната задача бе да разбием модела на ГЕРБ. След тези избори ГЕРБ не може повече да управлява и Борисов повече няма да е премиер, но това е само началото. Този модел е проникнал навсякъде и той ще продължава да се съпротивлява на промяната. Окончателното му отстраняване ще бъде дълъг процес. Ние ще бъдем против този модел докрай", каза още тя.

Нинова благодари на членовете на СИК, застъпниците за участието им в изборния процес.

След тези избори ГЕРБ повече не може да управлява, Борисов няма да може да е премиер, категорична е Нинова.

,,Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ, независимо дали е със или без премиер Бойко Борисов.

Второ, народът ни подреди така, че без нас не може да се вземат бъдещи решения за съставяне на правителство.

Трето, смятаме, че навлизаме в политическа криза, затова призоваваме да разсъждаваме с мъдрост'', допълни още Нинова пред медиите.

Тя коментира третото място на БСП, каза заяви: "За нас това е тежка загуба, но продължаваме да гледаме напред."

"Поставихме си цел да сме първа политическа сила. Не я постигнахмеq  отстъпихме и втората позиция. За нас това е тежка загуба. Но апокалиптичните картини, които чертаят за БСП някои говорители на партията, са пресилени. Били сме в такова състояние, излизали сме от него. Гледаме напред. Разбира се, днес няма да използвам клишетата, ние тепърва ще анализираме, ще видим. За нас причините са ясни", бяха точните думи на Нинова.

И посочи: Повечето български граждани гласуваха срещу всички партии в досегашния парламент, т.е. бяхме възприети като част от статуквото, което е голямата ни грешка и вина. Повечето българи гласуваха за нещо ново и различно – за хора, които не са управлявали през прехода. COVID кризата също повлия на нашия резултат, тъй като част от нашите избиратели, най-вече възрастни хора, се изплашиха и не излязоха да гласуват. От нас взеха гласове Мая Манолова и Слави Трифонов, коментира Корнелия Нинова.

"Голямата ни грешка, че не ни приеха като алтернатива, възприети сме като част от статуквото", каза лидерът на БСП.

Тя обяви, че цялото Изпълнително бюро на партията е подало оставка и предстои да бъде свикан Националният съвет, който да избере ново Изпълнително бюро. Самата Нинова обаче бе категорична, че няма да напуска председателското място. Тя обясни, че не може да хвърли партията в хаос в този момент.

Нинова обясни, че двама от членовете на Бюрото са предложили това цялото ръководство заедно с председателя да хвърли оставки.

Лидерът на БСП обяви, че при първа възможност ще се свика присъствен Национален съвет, който да избере ново Изпълнително бюро.

"Бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство в партията. По-важното е, че предстоят формирането на парламент, изключително важни въпроси по управлението на държавата. Може и да се наложат предсрочни избори. Обсъдихме и решихме, че в този момент не можем да оставим партията без председател и да влезем в пряк избор, който в следващите 3 месеца ще ни извади от активните политически събития", мотивира решението си Нинова.

Тя изтъкна, че си е взела поука от онази оставка през 2019 г.. "От опит знам какви процеси следват. Не бих рискувала да хвърля партията в този хаос в момента", категорична е лидерът на БСП. Корнелия Нинова призова вътрешнопартийните разговори да бъдат оставени за вътрешнопартийните форуми.

Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ под каквато и да е форма, за пореден път увери Нинова.  "Когато дойде втори мандат, ще решаваме какво да правим във всеки казус", продължи Нинова.

Ние сме за анти-ГЕРБ коалиция, каза на няколко пъти лидерът на БСП. Тя обясни в отговор на журналистически въпроси, че няма да подкрепи както правителство на ГЕРБ, така и подкрепено от ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във