Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Не се чувствам бламирана, кой ще бъде бламиран ще стане ясно на 12 септември

Не се чувствам бламирана, кой ще бъде бламиран ще стане ясно на 12 септември. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БТВ, в отговор на въпрос чувства ли се бламирана на пленума в събота. На 12 септември ще се проведе прекият избор за председател на социалистите според решение на Националния съвет, одобрено единодушно.

"Пленумът взе две важни решения. Първо, въпреки съпротивата, пряк избор на лидер на БСП ще има", подчерта Нинова. И допълни: "Това бе моята основна цел за реформа в партията. Този процес на оспорване на прекия вот приключи!" Тя обясни, че пленумът е променил датата на прекия избор като е избрал 12 септември като разумен компромис. "Промяна на една дата, може ли да е бламиране?", попита лидерът на социалистическата партия. Второто решение се отнася до това, накъде ще върви БСП.

Лидерът на БСП очерта, че в Националния съвет има две различни мнения - едното е БСП да бъде опозиция (която олицетворява тя) на настоящия модел на управление, другото - да се търси общо управление с ГЕРБ. Нинова припомни отхвърленото от нея предложение от страна на най-голямата партия да бъде парламентарен председател.

Корнелия Нинова разкри, че в залата на "Позитано" 20 са отхвърлени предложенията за протести, както и идеята за всенароден вот на недоверие. "Срещу това най-неочаквано Сергей Станишев предложи да правим кръгла маса с ГЕРБ", продължи тя и подчерта, че БСП иска да управлява, но не като патерица на ГЕРБ. Това са ключовите различия, тегли чертата лидерът на БСП.

От това какво ще решат членовете на партията, какви хора ще изберат, ще зависи какво ще бъде бъдещето на партията, подчерта Нинова. Председателят на социалистите бе категорична, че левицата иска да управлява, но влизайки във властта през парадния вход.

Попитана как БСП ще влезе във властта през парадния вход с процентите, които й дават социолозите, Нинова каза: "Няма как за разлика от една седмица, едно проучване да показва 10%, за една седмица от друго място да казват 21%. Всички специалисти казват, че по време на криза не се води социология. Нека да минат събитията около кризата и ще видим истинските резултати. Истинската социология излиза по улиците!" 

Тя разказа и за заседанието на Националния съвет в събота. "Предложих един доклад, в който се дава критична оценка на управлението на ГЕРБ. Предложих действия, които да се изразяват в подписка и внасяне на вот на недоверие през септември. Трябва да дадем алтернатива и надежда на хората. Трябва да се съберем всички, не само БСП. Постъпиха предложения и за протести, но това беше отхвърлено. Нито предложението за национална подписка, нито за протести. Сергей Станишев предложи да правим кръгла маса с ГЕРБ. БСП е партия на колективните си органи и сме дали своята цел и оценка", заяви Нинов

Корнелия Нинова изтъква важността на това изборът на председател на 12 септември да не бъде провален. Та подчерта, че опозиционната политика на БСП започва да дава резултати. "Не може в тази криза да си оставиш народа без никаква грижа", каза Нинова. И посочи, че все още никой не е получил обещания безлихвен заем като мярка срещу корона кризата.

"Когато аз предложа нещо на Националния съвет и то се приеме, излизат заглавия: "Нинова е авторитарен лидер". Когато предложа решение и то не се приеме, излизат заглавия: "Нинова е бламирана", коментира в заключение лидерът на БСП.

Тя отговори и на въпроси, свързани с финансовото положение на партията, дали БСП е във фалит. Нинова каза, че за съжаление до сериозно обсъждане на темата и гласуване по същество не се е стигнало.

"Седмици преди пленума, мои колеги задаваха въпроси къде са милионите и какво е станало с милионите на БСП. След като раздадох документите и отчетох парите на партията, ги помолих да задават въпроси. Никой не каза нищо. Един от членовете на Националния съвет каза, че е късно, да го отложим за другия път и когато се стигна до гласуване, се оказа, че няма хора, защото бе 9 часа. БСП не е пред фалит. Мога да кажа с какви задължения завършваме 2019 - 300 хиляди текущи задължения, които почти сме изплатили", посочи лидерът на социалистическата партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във