Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Не е вярно, че ще бъда председател на Народното събрание

Не е вярно, че ще бъда председател на Народното събрание. Не е вярно, че лидерите на четирите партии сме се договорили председателят на парламента да се избира на ротационен принцип. Тази "новина", която се завъртя от снощи, излиза от едно писмо на ДСБ, но тя не отговаря на действителността. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нитова, която направи извънредно изявление пред медиите.

"Приключи работата на 18-те експертни работни групи, които намериха общите неща на програмите на четирите партии. Останаха обаче някои спорни въпроси, затова очакваме от мандатоносителя "Продължаваме промяната" да свика лидерска среща на четирите партии, за да изчистим спорните въпроси", каза още тя.

По думите й "В резултат на тази среща искаме да се подготви писмено коалиционно споразумение с ясно разписани ангажименти. Нашата грижа са хората. Искаме да поставим ясно разписано коалиционно споразумение – какво правим с цената на тока, как компенсираме доходите на хората, икономиката, какво правим с COVID кризата...''.

Нинова обясни, че щом бъде подписано такова коалиционно споразумение, то ще трябва да мине през Националния съвет на БСП и едва тогава може да се говори "за имена и постове".

Според нея нищо от публикуваните имена на бъдещи министри от БСП не отговаря на истината. Такива не били обсъждани в Националния съвет. Нямало и договорка, че тя ще бъда първия председател на Народното събрание.

"Вчера от едно писмо от партия излезе информация, която цял ден се налага като решение, че четирите партии в бъдещото коалиционно правителство сме се договорили председателят на парламента да се избира на ротационен принцип за по една година от четирите партии и че аз ще съм първият такъв председател на Народното събрание. Това категорично не отговаря на истината", обясни лидерът на БСП.

Така Нинова опроверга председателя на ДСБ Атанас Атанасов, който снощи разпрати писмо до структурите на партията, в което обясни, че председателят на парламента ще се сменя всяка година на ротационен принцип и че за  това са се договорили лидерите на четирите формации, преговарящи за съставяне на правителство – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. 

"Предлага се председателят на Народното събрание да е на ротационен принцип със срок на заеманата позиция от 1 година, за всяка от партиите участваща в управлението, като първоначално да бъде избрана Корнелия Нинова"е точният цитат от писмото, подписано от Атанас Атанасов до структурите на ДСБ, с което настоява те да кажат дали подкрепят влизането на партията със собствени министри в управлението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във