Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова настоява за разсекретяване на доклада на ДАНС за приходните агенции

Днес е 17.1.2018 и както обещахме- в 11:00 часа „БСП за България“ ще внесе мотивите за вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провал в политиката за борба с корупцията. Обикновено, когато говорим за корупция, говорим за такава в разходването на парите и то е логично. Струва ми се, че рядко, не можах да намеря случай, в който да сме говорили за корупция в приходите, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Като внесем мотивите, ще видите, че в тях има такава част – корупция в приходите. На 20 декември, с писмо от „БСП за България“, поискахме от Главна прокуратура да предостави информация за извършената проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ и от прокуратурата в приходните агенции. На 9 януари в „Секретно деловодство“ на българския парламент постъпиха три документа – доклад на Национална агенция „Национална сигурност“, доклад на прокуратурата и писмо от финансовия министър Горанов, допълни Нинова.

За съжаление, законът забранява да си служа с имена на хора, фирми и числа за злоупотреби и корупция. Но мога да предоставя информация, че в резултат на тези проверки, на разпити на свидетели и на експертизи, е направен извод за заплаха за финансовата сигурност на страната, а оттам и за националната сигурност. Констатация на правоохранителните органи на България, не от опозицията и не само заради вота на недоверие. По-лошо – тези констатации, с указания на главния прокурор, стоят на бюрото на българския министър-председател Бойко Борисов от август месец 2016 година. Сега е 17.1.2018 година. Нищо не е направено. Констатациите към 4 януари са, че проблемът е същият, каза още тя.

За съжаление, не мога да го разкажа, защото е секретна информация. Искаме истината да стане достояние- за каква корупция става дума, защо министър-председателят година и седем месеца не е взел мерки, покровителства ли се тя на най-високо равнище в страната. Настояваме утре сутринта за извънреден председателски съвет с две искания: или документите да се разсекретят, или да направим закрито заседание на парламента и да ги разгледаме. Вярвам, че те ще помогнат на народните представители да си направят верните изводи и да преценят как да гласуват на вота на недоверие за корупция, коментира Корнелия Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във